Li-Fi nedir? İnternet Sokak Lambalarında mı Olacak?

Li-Fi, veri iletmek için geleneksel radyo dalgaları yerine ışık dalgalarını kullanan bir kablosuz iletişim teknolojisidir.

lifi

Li-Fi hakkında bilgiler verelim. Bugün dünya nüfusunun yalnızca yarısı internet erişimine sahip. Ancak araştırmalara göre 2030 itibariyle dünya enerji tüketiminin yüzde 20'si internetten kaynaklanacak. Dolayısıyla internetin enerji ihtiyacı azaltılmak zorunda. Li-Fi adındaki yeni teknoloji tam olarak bunu yapıyor ve Wi-Fi'a alternatif olmak için geliyor.

Li-Fi hakkında bilgiler

Önümüzdeki birkaç yıl içinde on milyarlarca cihazın internete bağlı olması bekleniyor. Nesnelerin interneti (IoT) hayatımıza girdikçe internet kullanımı ve bundan doğan enerji tüketimini tekrar gözden geçirmemiz gerecek. Yeni internet teknolojisi Li-Fi tam olarak bunu yapıyor.

Li-Fi
Telefonunuz sokak lambalarına bağlanacak.

Li-Fi nedir?

Edinburgh Üniversitesi'nden Harald Haas 2011'deki Ted konuşmasında LED ışık kaynağının veri iletmek için kullanılabileceğini açıkladı.

Li-Fi, saniyede 50 MB'a kadar veri aktarım hızı sunabiliyor. Dolayısıyla daha hızlı, daha ucuz ve daha verimli bir kablosuz internet seçeneği olmak için geliyor.

Li-Fi nasıl çalışıyor?

WiFi, elektromanyetik spektrumda radyo dalgaları ile mikrodalgalar arasında bir noktadadır. Li-Fi ise veri aktarımı için görünür ışık spektrumunu kullanıyor. Görünür ışık, radyo dalgaları tarafından kullanılan spektrumdan neredeyse 10.000 kat daha büyüktür. WiFi ile karşılaştırıldığında, 100 kat fazla bant genişliği artışı sağlayabiliyor.

Bu teknoloji sayesinde yoğun kent yaşamının olduğu ortamlarda süper hızlı internete hemen hemen her zaman erişilebilecek. Arabalar kazaları önlemek için ön ve arka LED farlarını kullanarak iletişim kuracak.

Li-Fi, IoT sistemlerinin yaygınlaşmasına olanak sağlayan bir teknoloji.

Wi-Fi erişiminin olmadığı yerlerdeki – sokakta, uçakta, vb. – ışık bolluğu LiFi internetin önünü açabilir. Teknoloji Haas tarafından 2011 yılında tanıtılmasından bu yana çok yol kat etti. 2017'de pureLiFi şirketi çalışan ilk modüllerini açıkladı. Bunun yanı sıra akıllı telefonlardaki yakınlık sensörleri ve kameralardaki bazı ışık dedektörleri yeni internet ile çalışmak için hazırlar.

Li-Fi ne zaman kullanıma sunulacak?

Çalışılabilir ve ölçeklenebilir ilk çözümü görmemiz belki birkaç yıldan fazla sürmeyecek. Hem ticari hem de araştırma alanında son zamanlarda Li-Fi'a olan ilgi arttı. IEEE 802.11 geliştirici grubunun içinde Li-Fi temelli yeni bir standart oluşturmaları için ek bir grup kuruldu. Bu yeni standart IEEE 802.11bb adına sahip. Teknolojinin ne zaman hayatımıza entegre edileceği tüketici elektroniği ve cihaz üreticilerinin kararına kalmış durumda.

Işık aracılığıyla yayılan internet verilerinin güneş enerjili pillerle enerji tüketimini büyük oranda düşürebilir. İnsanlar özellikle güneş enerjisini benimsedikçe teknolojide ciddi bir patlama yaşanması bekleniyor.

Li-Fi, Wi-Fi'ın yerini mi alacak?

Elbette hayır. Wi-Fi'dan daha geniş kapsama alanı sunsa da ışığın olmadığı ortamlarda çalışmıyor ve bu nedenle Wi-Fi'ı kullanmaya devam etmek zorundayız.

Şehir sokakları ve kafeler gibi ışık kaynaklarının bol olduğu halka açık yerlerde ana veri aktarım seçeneğimiz olacak. Telefonunuzu cebinize koyduğunuz veya sokak lambası olmayan bir caddeye girdiğiniz durumlarda ise Wi-Fi ya da diğer mobil veri teknolojileri devreye girecek.

Li-Fi Hakkında Sık Sorulanlar

Li-Fi nasıl çalışır?

Li-Fi, verileri ikili kod biçiminde iletmek için ışık yayan diyotlar (LED'ler) kullanarak çalışır. Fotodetektör ile donatılmış bir cihaz daha sonra sinyalleri alabilir ve bunları tekrar kullanılabilir verilere dönüştürebilir.

Li-Fi'nin geleneksel kablosuz iletişim teknolojilerine göre avantajları nelerdir?

Li-Fi, geleneksel kablosuz iletişim teknolojilerine göre daha yüksek hızlar, daha yüksek bant genişliği ve ışık dalgalarının sınırlı menzili nedeniyle daha fazla güvenlik gibi çeşitli avantajlara sahiptir.

Li-Fi için bazı potansiyel uygulamalar nelerdir?

Li-Fi, radyo dalgalarına izin verilmeyen veya hastaneler veya uçaklar gibi diğer ekipmanlarla etkileşime girebilecek alanlarda iç mekan kablosuz iletişimi de dahil olmak üzere çeşitli potansiyel uygulamalara sahiptir. Ayrıca su altı veya uzay gibi radyo dalgalarının pratik olmadığı durumlarda da kullanılabilir.

Li-Fi'nin büyük ölçekte uygulanmasıyla ilgili bazı zorluklar nelerdir?

Li-Fi'nin büyük ölçekte uygulanmasıyla ilgili temel zorluklardan biri, verici ve alıcı arasında net bir görüş hattına ihtiyaç duyulmasıdır. Engellerin bulunduğu veya birden fazla ışık kaynağının mevcut olduğu ortamlarda bunu başarmak zor olabilir. Ayrıca, teknoloji henüz ilk aşamalarındadır ve geleneksel kablosuz iletişim teknolojileri kadar güvenilir olmayabilir.

Li-Fi, 5G gibi diğer gelişmekte olan kablosuz iletişim teknolojileriyle nasıl karşılaştırılır?

Li-Fi ve 5G'nin her ikisi de gelişmekte olan kablosuz iletişim teknolojileridir, ancak birkaç önemli yönden farklılık gösterirler. 5G, veri iletmek için radyo dalgalarını kullanır ve mobil cihazlar için daha yüksek hızlar ve daha yüksek kapasite sağlamak üzere tasarlanmıştır. Li-Fi ise iç mekan iletişimi için daha uygundur ve 5G'den bile daha yüksek hızlar ve daha yüksek bant genişliği potansiyeline sahiptir. Bununla birlikte, Li-Fi hala gelişimin erken aşamalarındadır ve henüz yaygın olarak kullanılamamaktadır.