Protein Maskesi Takan Kanser Hücreleri Bağışıklık Sistemine Yakalanmıyor

İnsan hücrelerinde ve hayvanlarda yapılan çalışmalarda CD24 proteinlerinin engellenmesiyle bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerini yok ettiği görüldü.

kanser hücreleri

Kanser hücreleri bağışıklık sistemi hücrelerinden saklanmak için "beni yeme" sinyalleri veren proteinler kullanıyor. Stanford Üniversitesi'nden çığır açıcı bir çalışma daha önce keşfedilmemiş yeni bir sinyal proteinini ortaya çıkardı. Protein etkisiz hale getirildiğinde göğüs veya yumurtalık kanseri gibi tedavi etmesi zor kanserler ortadan kaldırılabiliyor.

Protein maskesi takan kanser hücreleri

Makrofajlar insan vücudunda kanserleri arayan ve yok eden immün hücreler olarak bilinir. Kanser hücreleri bu avcılardan saklanmak için çeşitli stratejiler kullanıyor. Bu stratejilerden biri de makrofajlara "beni yeme" çağrısı yapan belirli proteinler taşımayı ele alıyor.

Kanser hücrelerinin makrofajlardan gizlenmek için kullandığı sinyal proteinlerinden ikisi PD-1 ve CTLA-4'tür. İlk kez 1990'larda keşfedildiler ve bu buluş yeni kanser immünoterapilerinin geliştirilmesini sağladı. Keşfin arkasındaki iki bilim insanı geçtiğimiz yıl Nobel Tıp Ödülü kazandı.

CD47 ise daha yakın tarihte keşfedilen bir başka protein türü. Şu anda insanlar üzerinde klinik testleri yapılıyor. Yeni yayımlanan araştırma tüm hastaların CD47 tedavisine etkili şekilde yanıt vermediğini ortaya koydu. Bu da kanserlerin kullandığı başka proteinler olabileceğini düşündürdü.

Hücreler Yakından İncelendi

Kanserleri yakın takibe alan bilim adamları makrofajların varlığından pek etkilenmediği görülen bir türe odaklandılar. Bu kanser hücrelerinin yüzeyinde bol miktarda C24 proteini vardı. Daha önce keşfedilen CD47'den çok farklı olmayan bu protein sayesinde makrofajlar kanserleri görmezden geliyordu.

İnsan hücrelerinde ve hayvanlarda yapılan çalışmalarda CD24 proteinlerinin engellenmesiyle bağışıklık hücrelerinin kanser hücrelerini yok ettiği görüldü. Daha ilginç olan şeyse CD24 ve CD47 blokajı arasındaki ters ilişkiydi. CD47 blokajına etkili şekilde cevap vermeyen kanserler, CD24 blokajına iyi cevap vermişti. Üçlü negatif meme kanseri ve yumurtalık kanseri CD24 proteininin blojakına iyi yanıt veren örnekler arasında yer aldı.

PD-1, CTLA-1 ve CD47 birçok kanserli hastanın hayatını kurtaran yeni bağışıklık sistemi tedavilerinin ortaya çıkmasını sağladı. CD24'ün keşfi yine benzer bir etkiye sahip olabilir.

Araştırma Nature dergisinde yayımlandı.