Rahatlamak için bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler

Kısa sürede rahatlamak mümkün olabilir. Stresli hissetmek konusunda yalnız değilsiniz. Amerikan Psikologlar Birliği'nin Amerika'daki yıllık stres anketine göre, Amerikalıların yüzde 75'i anketten önceki ay içinde en az bir kez akut stres semptomu hissettiğini bildirdi. Neyse ki, bilim yardım etmek için burada. İşte size rahatlamak için kullanabileceğiniz birkaç etkili bilimsel yöntem.

Sakız çiğneyin

Sakız çiğneme fikri göründüğü kadar garip değil – sakızı şişirip şişirip patlatmadan bahsetmiyoruz bile – rapor edilen sonuçlara göre sakın çiğnemek ruh halini iyileştirmenin yanı sıra düşük kortizol seviyelerini de arttırdığı gösterilmiştir.

Kendinizi bitkilerle kuşatın

Kendinizi doğanın içine atmak daha mutlu hissetmenize neden olabilir. Hatta sadece kısa süreli maruz kalmanız bile rahatlamanıza yardımcı olacaktır. Washington Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma, bitkilerle dolu bir odaya girmenin kan basıncınızı düşürebileceğini ve verimliliğinizi artırabileceğini buldu. Ayrıca, bitkiler oksijeni arttırır ve daha kolay nefes almanıza yardımcı olur.

Bahçe işleriyle uğraşın

Araştırmaya göre, çim biçme çimenler tarafından salınan bir kimyasalın (taze kesilmiş çim kokusunu düşünün) insanların kendilerini mutlu ve rahat hissetmelerine neden oluyor. Bahçe işleriyle uğraşmayı sevmeyenler için etkili bir neden.

Klasik müzik dinleyin

Müzik gününüzü aydınlatabilir, ancak müzik dinlemenin fizyolojik bir etkisi de olduğu ortaya çıktı: Bir çalışmada, klasik müzik dinlemenin katılımcıların kan basıncını düşürdüğü, kalp atış hızını düşürdüğü ve stres hormonu seviyelerini düşürdüğü bulundu.

Yatmadan önce ekrana bakmayı bırakın

Günün çoğunluğunu yalnızca işten eve gitmek ve bir ekranın önünde geçirerek mi geçiriyorsunuz? Bu yapay ışık melatonin üretiminize etki edebilir ve sirkadiyen ritimlerinizi değiştirebilir, bu da uykunuzu etkileyecektir. Özellikle genç yetişkinlerin etkilenmesi daha muhtemel. Araştırmalar, gece geç saatlerde telefonlarını kullanan gençlerin depresyonda olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Biraz çay için

Londra Şehir Üniversitesi'ndeki bilim adamları, tek bir fincan çayın stres oranını yüzde 25'e kadar azalttığını buldular. Ve yeşil çay gibi bazı bitkisel çay türleri de, stresi azalttığı kanıtlanmış olan L-theanine içerir.

Kafanıza kese kağıdı geçirin(?)

Biraz şaka gibi görünüyor ama kese kağıdı solumak sizi sakinleştirir. Araştırmalar, insanlar endişelendiklerinde genellikle çok hızlı nefes aldıklarından, vücutlarının oksijenle 'dolup taştığını' göstermektedir. Bir torbanın içinde hızlıca nefes vermek vücudunuzdaki karbon dioksit miktarını arttırır ve daha iyi hissetmenize yardımcı olur.

Çikolata her zaman iyidir

İnsanların büyük bölümü çikolata yedikten sonra daha iyi hissettiğini düşünebilir. Burada elbette mümkün olduğunca bitter çikolata tercih edilmeli. Sadece 40 gram yemek bile, stres hormonu miktarınızı düşürür.

Hayat sana limon verirse, limonata yap

Eğer çikolata ilgi çekici gelmediyse, narenciye türlerini deneyin. Bilim adamları, C vitamininin kortizolün düzenlenmesinde ve kan basıncının düşmesini önlemede yardımcı olduğunu bulmuşlardır.

Rahatlamak için kahkaha atın

Komik videolar izlemek – ve gülmek – fiziksel olarak mutlu görünmenize neden olan beyin kimyasalları endorfinleri serbest bırakarak rahatlamanıza yardımcı olur.