Şeker Hastalığının 3500 Yıllık Tarihi

Muhtemelen şeker hastalığı ile alakalı en eski yazılı kayıt MÖ 1500 yılında Mısır Ebers Tıp Papirüsü'nde bulunmuştur. Hastalığın belirtisi olan sık idrara çıkma burada ifade edilmişti.

şeker hastalığı / diyabet / tıp 1 / tıp 2

Şeker hastalığı üstüne tarihsel bir bilgi dizisi hazırladık. Kimi zaman önemli konular hakkında basit ve ilginç şeyler okumak eğlenceli olabilir. Şeker hastalığınız varsa veya olan birini tanıyorsanız, bu hastalık hakkında bazı gerçekleri öğrenmek isteyebilirsiniz. Özellikle tedavinin ne kadar geliştiğini görmek hastaların moral kazanmasını sağlıyor. Ek olarak, diyabet hakkında daha fazla şey öğrenmek farkındalığınızı artırmanıza yardımcı olabilir ve hastalığınızı kontrol altına almanız için sizi motive edebilir.

Şeker hastalığı ile ilgili ilginç gerçekler

  1. Muhtemelen şeker hastalığı ile alakalı en eski yazılı kayıt MÖ 1500 yılında Mısır Ebers Tıp Papirüsü'nde bulunmuştur. Hastalığın belirtisi olan sık idrara çıkma burada ifade edilmişti.
  2. Susuzluk, kilo kaybı ve aşırı idrara çıkma gibi diyabet semptomları, hastalığın isimlendirilmesinden 1200 yıl önce biliniyordu.
  3. Yunanlı doktor Cappodocia Aretaeus (81-133), "diyabet" (Yunanca'da "içinden akan" anlamına gelir) terimini ilk defa kullandı ve sürekli susuzluk, aşırı idrara çıkma ve kilo kaybı belirtileri olan bir hastalığı tarif etti.
  4. Thomas Willis (1621-1675) diyabeti "sinir bozucu kötülük" olarak nitelendirdi ve tip 2 diyabetli kişilerin idrarını "sanki şekere batırılmış gibi harika tatlı" olarak nitelendirdi. Ayrıca, diyabete bağlı sinir hasarından kaynaklanan ağrıyı ve acıyı açıklayan ilk kişi oldu.
  5. Eski zamanlarda, doktorlar şeker olup olmadığını test etmek için idrarı tadarak test ederdi. Diyabeti kontrol etmek için idrarı tadan kişilere "su tadımcıları" denildi. Diğer teşhis yöntemleri arasında idrarın karıncaları veya sinekleri çekip çekmediğini kontrol etmek vardı.
  6. 1850'lerin sonlarında, Priorry adlı bir Fransız doktor, diyabetli hastalarına çok miktarda şeker yemelerini tavsiye etti. Açıkçası, şeker kan şekerlerini arttırdığı için bu tedavi yöntemi son kullanmadı.
  7. Pankreasın şeker hastalığındaki rolü 1889'da Avusturya'da Josef von Mering ve Oskar Minkowski tarafından keşfedilmiş ve hastalığın hormonal nedenleri hakkında araştırma yapmak için kapıyı açmıştır.
  8. 1969-1970'de Ames Diagnostics tarafından ilk portatif kan şekeri ölçüm cihazı üretildi. Ames Reflectance Meter (ARM) olarak adlandırıldı. Ames daha sonra Bayer'in bir parçası oldu. Cihaz, orijinal Star Trek serisinde kullanılan tarayıcı cihazlarına çok benziyordu. 650 dolara mal oldu ve sadece doktorların uygulamalarında veya hastanelerinde kullanmaları içindi. Hastaların evde kullanabileceği portatif kan şekeri ölçüm cihazları, 1980'lere kadar ABD'de satılmadı.
  9. Bernstein Diabetes Solution adlı popüler kitabın yazarı olan Dr. Richard Bernstein, evde kan şekeri seviyesini kontrol etmek için portatif bir cihaz kullanan ilk kişiydi. Tip 1 diyabet nedeniyle o sırada bir mühendis ve oldukça sağlıksızdı. Sadece doktorlara yönelik bir ARM metre kullanabiliyordu. Fakat o sırada doktor olmadığından, psikiyatrist eşi cihazını almak için hastaneyle konuşuyordu. Bu sayede diyabet durumu önemli ölçüde düzeldi. Daha sonra evde hasta kullanımı için taşınabilir kan şekeri ölçüm cihazları için kampanya yaptı. Çalışmalarını yayınlaması için tıbbi dergileri ikna edemediği için 43 yaşında tıp fakültesine gitti ve endokrinolog oldu.
  10. Joslin Diyabet Merkezi (Joslin Diabetes Center)'nin kurucusu Dr. Elliott P. Joslin, diyabet konusunda uzmanlaşmış ve kendi kendine yönetimi teşvik eden ilk doktordu. Teyzesiyle bu hastalık nedeniyle yakından ilgilenirken kendisine herhangi bir tedavi ve umut olmadığı söylendi. Kısa süre sonra diyabet komplikasyonlarından öldü. Annesine kendi tedavilerini uyguladığı süreçte, 1898 yılında diyabet teşhisi kondu. Diyabetini yönetmesine yardım etti ve o zamanlar için oldukça iyi sayılabilecek şekilde 10 yıl daha yaşadı.
  11. Elliot P. Joslin, diyabetin "temiz, nadiren çirkin, bulaşıcı olmayan, genellikle ağrısız ve tedaviye duyarlı" olduğu için "kronik hastalıkların en iyisi" olduğunu söyledi.
  12. 1916'da Dr. Frederick M. Allen, diyabet hastalarının diyetini siyah kahve ile karıştırılmış viskiyle kısıtlayan bir hastane tedavi programı geliştirdi. Her iki saatte bir hastalara şeker idrardan kaybolana kadar (genellikle 5 gün içinde) bu karışım verildi. Daha sonra çok katı bir düşük karbonhidrat diyeti uygulandı. Bu program zamanına göre en iyi tedavi sonuçlarını elde etti. Allen'ın çalışması, kalori kısıtlamalı diyet araştırması ve tedavisine temel olarak kullanan Dr. Elliot P. Joslin'in dikkatini çekti.
  13. Dr. Priscilla White, hamilelikte diyabet tedavisine öncülük etti. Fetal canlılık oranı %54 iken, 1924 yılında Dr. Elliott P. Joslin'in eğitimlerine katıldı. 1974'te emekli oluncaya kadar fetal canlılık oranı %90 idi.
  14. 1921'de Kanadalı bilim adamları Frederick Banting ve Charles Best, insülini keşfetti ve biyokimyacı James Collip'in yardımıyla, diyabet tedavisinde kullanılmak üzere saflaştırmayı başardılar. 1921'den önce, açlık ya da yarı açlık, tercih edilen tedaviydi.
  15. Tip 1 ve Tip 2 diyabet, 1936'da resmen ayrıldı.
  16. O günlerde kan şekeri ölçüm cihazı yoktu; kan şekeri testleri sadece idrarla yapıldı. Ames Diagnostics, 1941'de, idrarı test etmek için Clinitest efervesan idrar şekeri test tabletlerini kullandı. Bu, test tüpünde idrar ve suyun karıştırılması ve aşırı ısı nedeniyle ciddi bir fiziksel yanık yaralanmasına neden olabilecek kimyasal bir reaksiyona neden olan küçük bir mavi hap eklenmesi anlamına geliyordu. Sıvının rengi idrarda glukoz olup olmadığını gösterir.
  17. 1942'de ilk oral tip 2 diyabet ilacı, bir sülfonilüre (pankreasın insülin üretmesini teşvik eden bir ilaç) tanımlandı.
  18. 1963 yılında glukagon ve insülini ileten bir insülin 'pompasının' ilk prototipi bir sırt çantasına benziyordu ve Dr Arnold Kadish tarafından geliştirildi.
  19. Günümüzde tip 2 diyabetin yönetimi ve tedavisine yardımcı olmak için 7'den fazla oral ilaç sınıfı bulunmaktadır.
  20. Tip 2 diyabet hastaları, Tip 2 diyabetin tedavisi GLP-1 agonistleri kullanabilirler.
  21. 2016 yılında Federal İlaç İdaresi (Federal Drug Administration), Minimed 670G sistemi adı verilen ilk kapalı devre insülin dağıtım sistemini onayladı.
  22. 2017 yılında, parmak ucuna gerek duymayan ilk glikoz metre ABD pazarına girdi. Freestyle Libre sistemi, önceden kalibre edilmiş bir sensör kullanarak her dakika gerçek zamanlı glikoz okumaları sağlamak için en son teknolojiyi kullanır.
  23. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre, dünyadaki diyabetin yaklaşık yarısını Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik Bölgeleri'nde yaşayanların oluşturuyor.
  24. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, dünya çapında yaklaşık 422 milyon insan diyabetli yaşıyor, 1980'de yüzde 4,7'den 2014'te yüzde 8,4'e kadar olan prevalansı neredeyse iki katına çıkarıyor. Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri'nde, tahmini 29,1 milyon yetişkin ve çocuk bu hastalıktan etkilenmektedir.