Starmanli Tesla Roadster Güneş'in Etrafındaki İlk Dönüşünü Yaptı

Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından Falcon Heavy roketiyle uzaya çıkarılan elektrikli araç son izleme raporlarına göre yörüngesinde başladığı yere döndü.

starman

Uzaya fırlatılan Starman'li Tesla Roadster Güneş'in yörüngesindeki ilk dönüşünü tamamladı. Geçtiğimiz yıl Elon Musk'ın SpaceX şirketi tarafından Falcon Heavy roketiyle uzaya çıkarılan elektrikli araç son izleme raporlarına göre yörüngesinde başladığı yere döndü. Roketin kalkışından bu yana 557 gün geçti ve Starman 1.2 milyar kilometre yol aldı. Şu anda 42854 km/s hızla (11,90 km/sn) Mars'a doğru ilerliyor.

Starmanli Tesla Roadster Güneş yörüngesindeki dönüşünü tamamladı

Starman'i henüz gece gökyüzünde görmek için hazır değiliz. Dünya şu anda Güneş'in diğer tarafında ve elektrikli araç 5 Kasım 2020'ye kadar gezegenimize yakın olmayacak. Bu tarihte bizden 0.346 AU (52 milyon kilometre) uzakta bulunacak. Aynı yıl 7 Ekim'de 0.05 AU (7.4 milyon kilometre) ile Mars'a çok daha yakın olacak. Starman bu tarihten sonra ancak 2047'de Dünya'ya tekrar yakınlaşacak.

Starman'li Tesla Roadster

Elbette bu tarihe kadar insanlığın bizzat Starman'e ulaşma ihtimali de bulunuyor. SpaceX derin uzay uçuşları için neredeyse hazır ve ABD en erken 2030'da Mars'a insan göndermeyi planlıyor. Derin uzay seyahati 2047'ye kadar rutin hale geldiğinde Starman bir tür turistik uzay anıtı halini alabilir.

Starman nasıl ve ne zaman fırlatıldı?

Starman'li Tesla Roadster

SpaceX Şubat 2018'de ilk Falcon Heavy roketini fırlatmak için hazırdı. Şirket roketin kabiliyetini göstermek adına Tesla Roadster arabasını uzaya bırakılacak kargo olarak kullanmaya karar verdi. Şaşırtıcı olmayan şekilde, karar CEO Elon Musk tarafından alındı.

Yeni roketlerde hata oranı daha yüksek olduğundan şirket uçuş denemesini uydular gibi pahalı yüklerle yapmak istemedi. Ancak Elon Musk sadece ağırlıktan ibaret bir yük yerine daha ilginç ve ilham verici bir tercih yaparak kendi Roadster'ını seçti.

starman roadster
Web sitesine göre Roadster şu anda Mars'a yaklaşmaya devam ediyor

Starmanli elektrikli araba Falcon Heavy'nin ikinci ayrılma aşamasındaki bölümüne yerleştirildi. Kalkış başarılıydı ve Tesla Roadster uzaya fırlatılan ilk araba oldu. Sonuç olarak ortaya bazı muhteşem fotoğraflar çıktı.