Wi-Fi'ın İcadı: Dünyayı Algılama Biçimimizi Değiştiren Teknoloji

Wi-Fi, Wireless Fidelity sözcüklerinin kısaltmasıdır. Hikayesi oldukça keyifli.

WiFi'ın icadı: Dünyayı algılama biçimimizi değiştiren buluş

Wi-Fi'ın icadı ve kim tarafından bulunduğu hakkında konuşalım."Wi-Fi" ve "internet" terimlerinin aynı anlama geldiğini varsaymış olabilirsiniz. Birbirleriyle bağlantılılar ancak eş anlamlı değiller. Öyleyse Wi-Fi nedir, nasıl çalışır ve kim icat etmiştir?

Wi-Fi nedir, nasıl çalışır ve kim icat etmiştir?

Wi-Fi, Wireless Fidelity sözcüklerinin kısaltmasıdır. Bilgisayarların, cep telefonlarının, iPad'lerin, oyun konsollarının ve diğer cihazların kablosuz sinyal ile iletişim kurmasını sağlayan bir kablosuz ağ teknolojisidir. Radyo istasyonundan yayılan havadaki sinyal dalgalarının radyo tarafından toplanmasına benzer şekilde çalışır. Bununla birlikte Wi-Fi'ın çok daha yüksek frekanslı bir radyo sinyali olduğu söylenebilir.

wifi
Kablosuz internet Avustralyalı bilim adamları tarafından bulundu.

Radyo istasyonundan yayılan sinyaller belirli standartları karşılamak zorunda. Wi-Fi standartları için de benzer bir durum söz konusu. Kablosuz ağdaki tüm elektronik bileşenler (yani, cihazınız, modem vb.), IEEE ile WiFi Alliance tarafından belirlenen 802.11 standartlarından birine dayanıyor. WiFi Alliance 1999'da kurulmuştur. Teknolojiyi ilk kez sunarken "Wi-Fi" adını patentledi ve teknolojisini tüm dünyaya tanıttı. Bu teknoloji ayrıca Kablosuz Yerel Alan Ağı'nın kısaltması olan WLAN olarak da adlandırılır. Ancak ilk isim insanlar arasında daha popüler geldi.

Alliance ilk kez kurulduğunda WECA adını taşıyordu ve Nokia kuruculardan biriydi.

Wi-Fi'ı kim icat etti?

Wi-Fi'ı Wi-Fi yapan çeşitli bileşenlerin nasıl ortaya çıktığına bakıldığında teknolojinin tek bir kişi tarafından bulunduğunu söylemek zor.

Avustralyalı devlet kurumu CSIRO Wi-Fi buluşuna imza atan mucitleri şöyle sıralar: Dr. John O'Sullivan, Dr. Terry Percival, Diet Ostry, Graham Daniels ve John Deane.

İlk olarak sinyalin yayınlanması için kullanılan 802.11 standartlarının (radyo frekansı) geçmişine göz atmak gerekiyor. İkinci olaraksa sinyali göndermeyi ve almayı ele alan elektronik donanım incelenmeli. Bu noktada ayrıca teknoloji ile bağlantılı çok fazla patent bulunuyor.

Vic Hayes da ayrıca "Wi-Fi'ın babası" olarak adlandırılır çünkü 1997'de 802.11 standardını oluşturan IEEE komitesine başkanlık etti. İnsanlar henüz "kablosuz internet" tabirini duymamışken bunu mümkün kılan standartları belirledi. 802.11 standardı 1997 yılında kuruldu. Daha sonraları ağ bant genişliğini artıran iyileştirmeler yapıldı. Bunlar 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n ve son olarak 802.11x şeklinde sıralanmaktadır. Sondaki harfler hangisinin daha yeni olduğunu gösteriyor. Bir tüketici olarak bilmeniz gereken en önemli şey, en son sürümün performans açısından en iyi sürüm olduğu. Bu nedenle yeni bir ekipman alırken en yeni 802.11 ile uyumlu olup olmadığına bakmak isteyebilirsiniz.

Wi-Fi nasıl çalışıyor?

Modem bir kablosuz ağdaki en önemli ekipman durumunda. Sadece modem fiziksel olarak ethernet kablosu ile internete bağlı oluyor. Yönlendirici ya da modem, internet verilerinin taşındığı yüksek frekanslı radyo sinyallerini bu sayede etrafa yaymaya başlar. Hangi cihazı kullanıyorsanız kullanın, cihazınız modemden gelen sinyalleri alır, okur ve modeme yani internete geri gönderir. WiFi icat edilirken bu işlemlere upload (yükleme) ve download (indirme) isimleri verildi.

WLAN patentinin sahibi

Bu teknoloji için patent davası açmış ve kazanmış bir isim var. Aslında bu bir organizasyon. Kablosuz internet teknolojisinin kilit bir patenti şu anda Avustralya Federal Devleti Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Kurumu'na (CSIRO) ait. CSIRO, Wireless sinyal kalitesini büyük ölçüde artıran bir çip icat etti.

Bu ilginç buluş, CSIRO'nun radyoastronomi alanındaki öncü çalışmalarından geldi. Bilim adamları radyo dalgalarının evlerin içerisindeki duvarlardan geri sıçraması ve yankı oluşturarak sinyali bozması sorununu ele aldılar (evinizdeki odadan neden Wi-Fi sinyali alamadığınızı şimdi daha iyi biliyorsunuz). Geliştirdikleri hızlı çip sayesinde sinyal aktarmaya devam ederken oluşan yankıyı azaltmayı başardılar. Dünya genelinde aynı sorunu çözmeye çalışan büyük iletişim şirketlerini geride bırakmış oldular.

Wi-Fi Hakkında Sık Sorulanlar

Wi-Fi nedir?

Wi-Fi, kısa mesafelerde yüksek hızlı veri aktarımına izin vermek için radyo dalgalarını kullanan bir ağ teknolojisidir. Genellikle çeşitli cihazlara kablosuz geniş bant İnternet erişimi sağlamak için kullanılır.

Wi-Fi için ortak bir standart ne zaman oluşturuldu?

Endüstri liderlerinden oluşan bir komite, Wi-Fi için 802.11 adı verilen ve 1997 yılında Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü tarafından onaylanan ortak bir standart oluşturdu.

Wi-Fi terimi nereden gelmektedir?

Wi-Fi terimi, yeni kablosuz standardını tanıtmak için oluşturulan ve kar amacı gütmeyen küresel bir kuruluş olan Wireless Ethernet Compatibility Alliance tarafından ortaya atılmıştır. Terim, bir pazarlama firması tarafından kısmen terimin hi-fi ile olan rezonansı nedeniyle önerilmiştir. (Ancak Wi-Fi, "wireless fidelity" için bir kısaltma değildir.)

Wi-Fi'ın avantajları nelerdir?

Wi-Fi, LAN'ların (yerel alan ağları) kablo ve kablo tesisatı olmadan çalışmasına olanak tanıyarak ev ve iş ağları için popüler bir seçim haline getirir. Ayrıca Wi-Fi özellikli cihazlar için "sıcak noktalar" olarak adlandırılan Wi-Fi erişimine sahip alanların yakınında olduklarında kablosuz İnternet erişimi sağlayabilir.