Zehirli Yılan Dişi Yeni Bir Mikro İğneleme Yöntemine İlham Oldu

Bu yeni iğneleme tekniği zehirli yılanların dişlerindeki ilginç bir gerçeği de ele alıyor.

mikro iğneleme yılan dişi

İlaçların tipik enjeksiyon iğnesinden daha güvenli ve daha acısız şekilde aktarılmasını sağlayan mikro iğneleme bir süredir hayatımızda. Teknolojideki yeni bir gelişme şimdi bu iğneleri daha iyi hale getirmek üzere. Teknik zehirli yılanların dişlerindeki ilginç bir gerçeği ele alıyor.

Zehirli yılan dişleri mikro iğnelemeye ilham kaynağı oldu

Mevcut mikro iğneler altlarında bir dizi küçük sivri uçlarla gelirler. Bunlar suda çözünebilen biyo-uyumlu polimerden yapılıyorlar ve belirli bir ilaç ile yükleniyorlar. Mikro iğneler deriye bastırıldığında derinin dış yüzeyi penetre ediliyor ve polimerlerin içerisinde ilaç kana karışmaya başlıyor.

mikro iğneleme
Yeni teknik zehirli yılan dişindeki kılcal yapıyı ele alıyor.

İşlem sadece ağrısız olmakla kalmıyor, aynı zamanda hipodermik enjeksiyondan daha az enfeksiyon riski taşıyor. Ayrıca işlemden sonra geride tehlikeli "keskin" atık maddeler kalmıyor. Buna ek olarak, içerisindeki ilaç dondurularak kurutulduğundan yani sıvı olmayan biçimde saklandığından mikro iğneler hipodermik iğnelere kıyasla oda sıcaklığında daha uzun süre saklanabiliyorlar.

İlacın dondurulması sorunu bu sayede çözüldü

Bununla birlikte ilacın dondurularak kurutulması işlemi hem zaman alıcı hem de karmaşık bir süreçtir. Ayrıca birçok ilaç sıvı halde daha yüksek etki gösteriyor. Bu gerçeği göz önünde bulunduran Kore araştırma enstitüsünden bilim adamları (Connecticut Üniversitesi ile birlikte) yılanların zehir iletim sistemini örnek aldılar.

Önden dişli yılanların dişleri boşlukludur ve zehir bu boşluğa bırakılarak aktarılır. Dolayısıyla iletim yavaştır. Ancak bilim adamları dişlerinde boşluk değil bir tür yiv sistemi bulunan farklı bir türü ele aldılar. Basınç kazandırılan zehir bu sayede daha hızlı enjekte ediliyordu.

Dişteki yiv sistemi mikro kanallara ilham verdi

Bilim adamları zehirli yılanların dişlerindeki bu yapıyı kopyalayarak yeni bir mikro iğne geliştirdi. Yeni iğne modelinde artık mikro kanallar var ve ilaç bu kanallardan bırakılıyor. Her sivri yüzeyde altı adete kadar yiv bulunuyor ve sıvı şekilde saklanabilen ilaç böylece derinin altına nüfus ediyor.

Fareler ve gine domuzları üzerinde yapılan testlerde inaktive edilmiş grip virüsü olan lidokain deriden başarıyla enjekte edildi. Tüm işlem 15 saniyeden daha kısa bir sürede tamamlandı. Bu ilaç hayvanlarda bağışıklık sistemini güçlendirerek influenza virüsünün ölümcül sonuçlarından korunmalarını sağlıyor.

Bilim adamları, yeni cihazın klinik ortamlarda kullanılmaya başlanması için önce daha büyük hayvanlar üzerinde (insanlar dahil) deneyler yapmaları gerektiğini belirttiler.

Araştırma bu hafta Science Translational Medicine'da yayımlandı.