Andorra'nın Tarihi, Etnik Yapısı, Dili, Dini ve Yönetim Biçimi

85 bin nüfuslu, dünyanın zengin ülkelerinden Andorra.

andorra

Andorra, İspanya ve Fransa tarafından yönetilen bağımsız bir prenslik. Güneybatı Avrupa'da, Fransa ile İspanya arasında yer alıyor ve tamamen karayla çevrili. Andorra'nın topoğrafyasının çoğuna Pirene Dağları hakim durumda. Başkenti Andorra la Vella ve yüksekliği 1.023 m. Bu da kendisini Avrupa'nın en yüksek başkenti yapıyor. Ülke ilginç tarihi, yalıtılmış konumu ve yüksek yaşam süresi ile tanınıyor.

Andorra Hakkında Bilgiler

  • Resmi adı: Andorra Prensliği
  • Başkent: Andorra la Vella
  • Nüfus: 85,708 (2018)
  • Resmi diller: Fransızca, Kastilya, Portekizce
  • Para birimi: Avro (EUR)
  • Yönetim şekli: Parlamenter demokrasi
  • İklim: Ilıman; karlı, soğuk kışlar ve ılık, kurak yazlar
  • Yüz ölçümü: 468 kilometrekare
  • En yüksek nokta: Pic de Coma Pedrosa 2,946 metre
  • En düşük nokta: Riu Runer 840 metre
Andorra
1969 yılından bu yana aynı armayı taşır. Armada "Virtus Unita Fortior" yazar. 'Birlikten kuvvet doğar' benzeri bir anlama gelir.

Andorra Tarihi

Andorra, Şarlman (Charlemagne) zamanına dayanan uzun bir geçmişe sahip. Çoğu tarihçi Şarlman'ın İspanya'da ilerleyen Müslüman Morolara karşı savaşması Andorra'ya imtiyaz verdiğini iddia eder. 800'lerde, Urgell Kontu Andorra'nın lideri oldu. Daha sonra Urgell Kontu'nun soyundan gelen biri Andorra'nın kontrolünü Seu d'Urgell Piskoposu tarafından yönetilen Urgell piskoposluğuna verdi.

1. yüzyıla gelindiğinde Urgell piskoposluğunun başkanı komşu bölgelerdeki artan çatışmalar nedeniyle Andorra'yı Katalan soylusu Lord Caboet'in korumasına teslim etti. Böylece ülke İspanya'nın koruması altına girmiş oldu. Kısa bir süre sonra bir Fransız asil, Lord Caboet'in varisi oldu. Bu durum Andorra'yı kontrol etmek isteyen Fransızlar ve İspanyolların çatışmasına yol açtı. Bu çatışmanın sonucu olarak, 1278 yılında bir anlaşma imzalandı ve Andorra, Fransa'nın Foix Kontu ile İspanya'nın Seu d'Urgell Piskoposu arasında paylaşılacaktı. Ortak egemenlik benimsenmiş oldu.

Bu zamandan 1600'lere kadar Andorra yer yer bağımsızlık kazandı ancak kontrol çoğunlukla Fransa ile İspanya arasında gidip geldi. 1607'de Fransa Kralı IV. Henry Fransa'nın hükümet başkanını ve Seu d'Urgell Piskoposu'nu Andorra'nın ortak prensleri yaptı. Bölge o zamandan beri iki ülke arasında ortak bir prenslik olarak yönetilmektedir.

Andorra modern tarihi boyunca İspanya ve Fransa dışında tüm Avrupa'dan ve dünyadan izole kalmıştır. Bunun nedenleri arasında küçük boyutu ve engebeli topoğrafyasından kaynaklanan seyahat zorluğu var. Ancak son zamanlarda ulaştığı gelişmiş iletişim ağı ve ulaşım imkanları neticesinde Avrupa'nın turizm merkezi haline gelmeye başladı. Andorra'nın hala Fransa ve İspanya ile çok yakın ilişkileri var ancak özellikle İspanya'ya daha bağlı. Andorra'nın resmi dili Katalanca'dır.

Andorra'nın Yönetimi Biçimi

Andorra Prensliği olarak adlandırılan Andorra, meclis demokrasisini benimsiyor. Fransa'nın başkanı ile Seu d'Urgell Piskoposu ülkenin iki prensi. Bu prensler ülkenin yönetim organındalar. Yasama organı, üyeleri popüler seçimlerle seçilen tek bir meclisten ibaret. Yargı oranı Adalet Mahkemesi, Yüksek Adalet Konseyi ve Anayasa Mahkemesi gibi oyunculardan oluşuyor. Ülke yerel yönetim için yedi farklı bölgeye bölünmüş.

Andorra Ekonomisi ve Toprak Kullanımı

Andorra, özellikle turizm, ticaret ve finans sektörüne dayanan nispeten küçük, ancak gelişmiş bir ekonomiye sahip. Ana sanayiler sığır, kereste, bankacılık, tütün ve mobilya imalatıdır. Turizm aynı zamanda ekonomisinin önemli bir parçası ve her yıl yaklaşık dokuz milyon insanın küçük ülkeyi ziyaret ettiği tahmin ediliyor. Tarım faaliyetleri de yapılmakta ancak engebeli topoğrafyasından dolayı sınırlılar. Ülkenin başlıca tarım ürünleri çavdar, buğday, arpa, sebze ve koyunlardır.

Andorra'nın Coğrafyası ve İklimi

Andorra, güneybatı Avrupa'da Fransa ve İspanya arasındaki sınırda yer alıyor. Sadece 468 km kare yüzölçümüne sahiptir ve dünyanın en küçük ülkelerinden biridir. Andorra'nın topoğrafyasının çoğu engebeli dağlardan (Pireneler Dağları) ve tepeler arasındaki çok küçük, dar vadilerden oluşuyor. Ülkedeki en yüksek nokta 2,946 m ile Pic de Coma Pedrosa ve en düşük nokta ise Riu Runer'dır (840 m).

Ülkenin iklimi ılıman olarak kabul ediliyor ve genellikle soğuk, karlı kışları ve ılık ve kurak yazları var. Andorra la Vella, Andorra'nın başkenti ve en büyük şehri. Ocak ayında ortalama -1˚C ila temmuz ayında 20˚C sıcaklıkları görmektedir.

Andorra Hakkında Sık Sorulanlar

Andorra nedir?

Andorra, güneybatı Avrupa'nın Pirene dağlarında yer alan, Fransa ve İspanya ile sınırı olan, denize kıyısı olmayan küçük bir ülkedir. Kayak merkezleri, dağ manzaraları ve gümrüksüz alışveriş imkanlarıyla bilinir. Andorra'nın başkenti Andorra la Vella'dır.

Andorra'nın nüfusu ne kadardır?

2021 yılı itibarıyla Andorra'nın nüfusu yaklaşık olarak 77.000 kişidir.

Andorra'nın coğrafyası nasıldır?

Andorra, Pirene sıradağlarının manzaraya hakim olduğu dağlık bir ülkedir. Ülke nispeten küçüktür ve toplam yüzölçümü sadece 468 kilometrekaredir.

Andorra'da iklim nasıldır?

Andorra, kışları soğuk ve yazları serin geçen bir dağ iklimine sahiptir. Hava değişken ve öngörülemez olabilir, kış aylarında sık sık kar yağışı görülür.

Andorra ne ile tanınır?

Andorra, Avrupa'nın en iyi kayak pistlerinden bazılarına sahip kayak merkezleri ve kış sporları ile tanınır. Ülke aynı zamanda gümrüksüz alışveriş imkanlarıyla da bilinmektedir ve birçok turist vergisiz fiyatlardan yararlanmak için ziyaret etmektedir. Andorra ayrıca Romanesk Santa Coloma kilisesi ve Andorra parlamentosunun eski merkezi olan Casa de la Vall dahil olmak üzere bir dizi tarihi kilise ve binaya da ev sahipliği yapmaktadır.