Uzay Yarışının Hikayesi ve Tarihsel Gelişimi

ABD uydularından daha önce fırlatılan ilk yapay uydu bir radyo vericisi içeriyordu.

Uzay yarışının hikayesi ve tarihsel gelişimiyle ilgili tüm detaylar

İki ülke –ABD ve SSCB– 1960'larda uzayı keşfetme yarışının başını çekti. Uzun menzilli füzeler konusunda bir araştırma olarak başlayan yarış, hiçbir tarafın kaybetmek istemediği uluslararası bir itibar mücadelesiydi. Sovyetler Birliği Sputnik 1'i 1957'de yörüngeye fırlattığında ABD'yi şaşkınlığa uğrattı. Daha sonra Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin 1961'de dünyanın yörüngesinde dolaşan ilk insan oldu.

Bu yıllarda ABD'nin yarışta geride kaldığı izlenimi oluştu. Ancak Apollo programının gerçekleştirilmesinden sonra ABD en büyük ödülü kazandı: Neil Armstrong ve Buzz Aldrin 21 Temmuz 1969'da Ay'ın yüzeyine ayak basarak uzay araştırmalarında yeni bir çağı başlattılar.

Uzay yarışının hikayesi

Adım adım gezegendeki uzay yarışı

Toplam zaman: 1 dakika

1957 / Sputnik 1 – SSCB

ABD uydularından daha önce fırlatılan ilk yapay uydu bir radyo vericisi içeriyordu. Dünyadan yüzlerce kilometre yüksekte yörüngede dolaşarak bilim adamlarının Dünyanın atmosferini daha iyi anlamalarına yardım etti.

1961 / Gagarin posteri / SSCB

Bu Sovyet posteri Vostok 1'le uzaya giden ilk insan olarak tarihe geçen Yuri Gagarin'i güler yüzlü bir pozla gösteriyor.

1962/ Deniz ödülü / ABD

ABD Deniz Piyadeleri, dünyanın yörüngesinde dolaşan ilk Amerikalı John Glenn'e bu olayın anısına hazırlattıkları özel bir madalya verdi. Bir önceki yıl ise Alan Shephard uzaya giden ilk Amerikalı olmuştu.

1965 / Kozmonot elbisesi / SSCB

Sovyet Aleksey Leonov Mart 1965'te uzayda yürüyen ilk insandı. Elbisesi Berkut, sırtta taşınan bir yaşam destek ünitesiyle donatılmıştı.

1969 / Ay taşı / ABD

Apollo 11 astronotları tarafından toplanan ay taşı dünyada bulunan volkan lavlarına benzerlik gösterdi ve bu nedenle Ayın bir zamanlar erimiş durumda olduğunu akla getirdi.

1969 / Örnek kiti / ABD

Apollo 11 mürettebatı ay yüzeyinden taş, toprak ve toz toplayarak dünyaya getirmek için özel alet ve kapları beraberlerinde götürdü.

20 Ocak 1969 / Life dergisi / ABD

Apollo 8 misyonunun görüntüleri uzay araştırmalarına gösterilen büyük ilgi nedeniyle Life dergisinin kapak sayfasında yer aldı. Apollo 8 mürettebatı ilk defa Ayın çevresinde dolaştı.

1969 / Apollo rozeti / ABD

Apollo 11 mürettebatı tarafından tasarlanan ay yüzeyine tünemiş zeytin dalı taşıyan kartal desenli birlik rozeti.

1969 / Apollo 10 komuta modülü / ABD

Üç mürettebat taşıyan bu modül aya iki ay sonra inecek Apollo 11 için deneme yapmak üzere Ay çevresinde yörüngeye gönderildi.Close-up-of-Apollo-10-Command-Module-in-the-Making-the-Modern-World-gallery111-e1548932460142-min

1970 / Lunokhod 1 uzay roketi / SSCB

"Yay yürüyüşçüsü" anlamına gelen Lunokhod 17 Kasım'da aya inen uzaktan kontrollü iki seyyar robottan ilkiydi.

1975 / Hatıra sigaraları / ABD ve SSCB

Bu sigaralar ABD ve SSCB gemileri uzayda birbirlerine kilitlendikleri 1975 yılındaki Apollo – Soyuz misyonunu kutlamak için üretildi. Paket üstündeki yazılar İngilizce – Rusça olarak basıldı.

1980 / Küba gazetesi / Küba

Uzay yarışı sırasında Küba gibi birçok komünist ülkeden mürettebat Sovyet uzay gemileriyle uzaya gitti.

Tarih belirsiz / Uzay yemek tepsisi

Metal çatal bıçağı ve küçültülerek paketlenmiş yiyecek ve içecekleri emniyete almak için yapıştırıcı bantları olan bu yemek tepsisi düşük yer çekimine karşı koyması için mıknatıslıdır.

Tarih belirsiz / Mir rozeti / SSCB

Rus Uzay İstasyonu Mir Programının resmi görev rozeti. "Mir" sözcüğü Kiril alfabesiyle yazılmıştır.

Tarih belirsiz / Uzay aletleri

Astronotlara örnek toplamaları için özel aletler tasarlandı. Hantal uzay elbisesi eldivenleri kavramayı güç ve yorucu hale getirdiğinden alet kabzaları normalden daha kalındır.

Uzay yarışının hikayesi ve tarihsel gelişimiyle ilgili tüm detaylar yazımız burada son buldu. Kategorideki diğer yazılar için: https://evrenatlasi.com/k/tarih-kultur/