Venüs Gezegeninin Özellikleri, Atmosferi ve Yapısı

Venüs "sabah yıldızı" ya da "akşam yıldızı" olarak bilinir çünkü gökyüzündeki en parlak cisimlerden biridir ve gün doğumundan hemen önce ya da gün batımından hemen sonra görülebilir. Antik çağlardan beri bilinmektedir ve teleskopla gözlemlenen ilk gezegenlerden biridir.

venüs

Kalın bulutları, volkan tepeleri ve asit yağmurları olan cehennem gibi sıcak bir dünyada yaşadığınızı düşünün. Venüs işte tam olarak böyle bir gezegen. Roma aşk tanrıçasının adını taşıyan bu yaşanamaz dünya Güneş'e en yakın ikinci gezegendir ve "Dünya'nın kız kardeşi" lakabına sahiptir.

Venüs hakkında bilgiler

venüs
Magellan uzay aracından alınan bir fotoğraf. Açık ve koyu yerler volkanik aktivite kaynaklı düz ve buruşuk yüzeyleri gösteriyor.

Dünya'dan Venüs

Venüs sabah ve akşam gökyüzünde çok parlak bir ışık noktası olarak görünür. İyi bir masaüstü planetaryumu ya da astronomi uygulaması yardımıyla bulması kolaydır. Gezegen baştan sona bulutlarla çevrili olduğundan teleskopla bakıldığında fazla bir şey göremezsiniz. Bununla birlikte Venüs'ün Ay'dakine benzer çeşitli evreleri vardır. Dolayısıyla gözlemcinin teleskopla ne zaman baktığına bağlı olarak yarım, hilal veya tam Venüs olarak görünmektedir.

venüs
Gökyüzünde parlak şekilde görülebilir

Rakamlarla Venüs

Venüs, Güneş'ten 108.000.000 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yani bizden 50 milyon kilometre daha yakın. Venüs Dünya'ya en yakın gezegen. Bununla birlikte Merkür bize en uzun süre yakın kalan gezegendir.

4.9 x 1024 kg kütleli Venüs neredeyse Dünya kadar büyük. Yer çekimi kuvveti (8.87 m/s2) Dünya ile (9.81 m/s2) neredeyse aynı. Bilim adamları gezegenin iç yapısının Dünya'ya benzer olduğunu bulmuştur. Demirden çekirdeği ve kayalık bir mantosu var.

Venüs'ün Güneş etrafındaki yörüngesinde dönmesi 225 Dünya günü sürüyor. Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenler gibi Venüs de kendi ekseninde döner. Ancak Dünya gibi batıdan doğuya dönmek yerine doğudan batıya dönüyor. Venüs'te yaşamış olsaydınız Güneş sabahları batıdan doğar, akşam saatlerinde doğudan batardı. Venüs o kadar yavaş döner ki bir günü Dünya'da 117 güne eşittir.

Venüs'ün Dünya ile benzerlikleri

Kalın bulutlarından kaynaklanan boğucu sıcağa rağmen Venüs'ün Dünya ile bazı benzerlikleri var. Öncelikle gezegenimizle kabaca aynı boyuta, yoğunluğa ve bileşime sahip. Bu kayalık dünyanın gezegenimizle yakın zaman diliminde oluştuğu düşünülüyor.

venüs fotoğrafı
1975'te Sovyet Venera aracından kaydedilen fotoğraflar

Ancak yüzey koşullarına ve atmosferlerine baktığımızda farklılaşıyorlar. Venüs de başta suyla doluydu ve Dünya ile aynı sıcaklığa sahipti. Ancak Venüs'ün bir noktada yanlış yörüngeye girmesi onu bugünkü ıssız, sıcak, yaşanamaz haline getirdi. Merkür gibi Venüs'ün de uydusu yoktur.

Venüs'ün atmosferi

Venüs'ün atmosferi aktif bir volkanın yüzeyinden bile daha sıcak. Kalın havası ve atmosferi Dünya'dakinden oldukça farklı. Havasında sadece yüzde 3,5 azot var ve geri kalanı karbondioksitten (yüzde 96.5) oluşuyor. Yüzde 78'i nitrojen ve yüzde 21'i oksijen olan gezegenimizle tam zıtlık içinde. Bu atmosfer Venüs üzerinde çarpıcı bir etki oluşturuyor.

Venüs'teki küresel ısınma

Sera gazlarının atmosferde birikmesiyle oluşan küresel ısınma Dünya için endişe verici olabilir ancak Venüs de benzer bir durumdan muzdarip. Kalın atmosferi volkanlardan ve Güneş'ten yayılan ısının içeride hapsolmasına neden oluyor. Venüs küresel ısınmanın doğal örneğidir. Yüzeyi 460 santigrat derece sıcaklığa sahip.

Venüs'e gönderilen uzay araçları

Bu zamana kadar Venüs'e iniş yapmış birkaç uzay aracı var. Yüzeye inen Sovyet Venera uzay aracı bize buranın volkanik bir çöl olduğunu gösterdi. Venera birkaç fotoğraf almayı başardı ve bazı ölçümler yaptı. Kayalık yüzey büyük ölçüde volkanik aktivite ile şekillenmiş durumda. Dev dağ sıraları ya da alçak vadiler yerine yalnızca geniş ovaları var. Dünya'dan daha küçük volkanik dağlara sahip olan Venüs fazla kraterli değil çünkü kalın atmosferi çoğu gök taşını eritiyor.

Venüs'te yaşam koşulları

Venüs'ün yok edici yüzey sıcaklığı, kalın bulut örtüsünün oluşturduğu atmosferik baskının ve yoğun havanın yanında hiçbir şey. Yüzey atmosferi Dünya'dan 90 kat yüksek basınca sahip. Dünya'da böyle bir baskıyı denizden 900 metre derinlikte hissedersiniz. Yüzeye inen uzay araçlarının basınç ve ısıdan zarar görmeden önce veri toplamak için çok az zamanları bulunuyor. En uzun 127 dakika kalınmıştır.

Venüs'teki keşif ve araştırmalar

ABD, Sovyetler, Avrupalılar ve Japonlar 1960'lı yıllardan bu yana Venüs'e uzay aracı gönderiyorlar. Yüzeye inen Venera uzay araçlarının dışında misyonların çoğu Venüs'ün atmosferini yörüngeden araştırmayı ele aldı (Pioneer Venus ve Avrupa Uzay Ajansı'nın Venus Express'i gibi). Magellan aracı radar taramaları yaparak yüzey şekillerini ortaya çıkardı.

Gelecekteki misyonlar arasında Merkür ve Venüs'ü inceleyecek olan BepiColumbo var. Misyon Japon Havacılık Araştırmaları ve Avrupa Uzay Ajansı arasında ortak yürütülüyor. Japon Akatsuki uzay aracı 2015'te Venüs'ün yörüngesine girerek gezegeni incelemeye başladı.

Venüs Hakkında Sık Sorulanlar

Venüs Dünya'ya nasıl benziyor?

Venüs, boyut ve bileşim bakımından benzer olduğu için genellikle Dünya'nın kardeş gezegeni olarak adlandırılır. Ayrıca kayalık bir yüzeye ve kalın bir atmosfere sahiptir.

Venüs'ün atmosferi nelerden oluşuyor?

Venüs'ün atmosferi esas olarak karbondioksitten, daha az miktarda nitrojen, kükürt dioksit ve diğer gazlardan oluşur.

Venüs'ün yüzeyi neden bu kadar sıcak?

Venüs'ün yüzeyi, kalın atmosferinin neden olduğu sera etkisi nedeniyle son derece sıcaktır. Atmosferdeki karbondioksit güneşten gelen ısıyı hapsederek 460 santigrat dereceye kadar ulaşabilen yüzey sıcaklıklarına yol açar.

Venüs'ün jeolojisi nasıldır?

Venüs'ün yüzeyi kalkan volkanları, lav akıntıları ve volkanik kubbeler gibi volkanik özelliklerle kaplıdır. Ayrıca yarık vadiler ve büyük dağ kuşakları da dahil olmak üzere tektonik aktivite kanıtları da vardır.

Venüs'ün şu anki keşif durumu nedir?

Venüs'e Sovyet Venera ve Vega görevlerinin yanı sıra NASA'nın Magellan görevi de dahil olmak üzere birçok uzay aracı gönderilmiştir. Venüs'e yapılan en son görev, 2015 yılında Venüs'e ulaşan ve şu anda atmosferini ve hava modellerini inceleyen Japon uzay aracı Akatsuki idi.

Venüs'te su var mı?

Venüs'ün yüzeyinde sıvı halde su bulunduğuna dair herhangi bir kanıt yoktur, çünkü yüksek yüzey sıcaklığı suyun kaynamasına neden olacaktır.

Venüs'teki sera etkisi nedir?

Venüs, atmosferindeki kalın karbondioksit tabakasının ısıyı hapsettiği ve gezegenin daha da ısınmasına neden olduğu, gezegenin aşırı sıcaklıklarını daha da şiddetlendiren pozitif bir geri besleme döngüsü yaratan kaçak bir sera etkisi yaşıyor.

Venüs: Atmosferi, özellikleri, yapısı, keşfi ve araştırmaları yazımız burada son buldu. Daha fazla içerik için bu bağlantıyı takip edebilirsiniz: https://evrenatlasi.com/k/bilim-teknoloji/