Ak Balıkçıl Kuşu (Ardea alba): Özellikleri, Habitatı ve Adaptasyonları

Ak balıkçıl göller, göletler, nehirler, akarsular, bataklıklar, kıyı ve tuzlu sular dahil olmak üzere çok çeşitli su habitatlarında yaşıyorlar.

Yazar Burcu Kara
büyük ak balıkçıl

Büyük ak balıkçıl dünyada Avustralya dışındaki tüm kıtalarda çeşitli tropikal ve ılıman bölgelerde bulunan süt beyaz bir balıkçıl türüdür. Vahşi doğadaki durgun sularda balık avlayan bu hayvanlar ak balıkçıl, büyük ak balıkçıl, beyaz balıkçıl ve büyük beyaz balıkçıl gibi çeşitli isimlerle biliniyor.

  • Diğer isimler: Great Egret
  • Bilimsel adı: Ardea alba
  • Ailesi: Balıkçılgiller
  • Habitat: Afrika, Amerika, Hindistan, Güney Doğu Asya, Avrupa ve Okyanusya
  • Gövdesi: 0,8 – 1 m
  • Kanat açıklığı: 1,3 – 1,7 m
  • Yüksekliği: 1 m
  • Ağırlığı: 1 kg
  • Korunma durumu: En az endişe
  • İlginç bilgi: Bir gecede çeyrek milyon termit yiyebilirler

Ak Balıkçıl Kuşlarının Fiziksel Özellikleri

ak balıkçıl

Boyutu ve ağırlığı cinsiyete göre değişen ak balıkçıl kuşunun tüylerinin baştan sona beyazdır. Bu güzel görünümlü kuş çiftleşme dönemine girdiğinde sırtından "aigrettes" olarak adlandırılan meleksi kanatlar çıkmaya başlar.

Büyük mavi balıkçıl ve süt beyazı balıkçıl gibi türlerden uzun başlarının önündeki karakteristik sarı gagaları, uzun siyah bacakları ve ayakları ile ayrılıyorlar. Eşeysel dimorfizm taşırlar; erkek ve dişinin dış görünümü birbirine benzer ancak erkek biraz daha büyüktür.

Ak Balıkçıl Kuşlarının Ömrü

Ak balıkçılın vahşi doğada ortalama 15 yıl ve esaret altında ise 22 yaşına kadar yaşadıkları görülmüştür.

Ak Balıkçıl Kuşu Türleri ve Coğrafi Dağılımı

Büyük ak balıkçılların küçük fiziksel farklılıklarla bilinen dört alt türü var:

  1. Ardea alba alba (orijinal tür) – Avrupa'da bulundu
  2. Ardea alba egretta – Amerika'da bulundu
  3. Ardea alba melanorhynchos – Afrika'da bulundu
  4. Ardea alba modesta (Büyük doğu ak balıkçılı) – Hindistan, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da bulundu

Ak Balıkçıl Kuşlarının Habitatı

ak balıkçıl

Ak balıkçıl göller, göletler, nehirler, akarsular, bataklıklar, kıyı ve tuzlu sular dahil olmak üzere çok çeşitli su habitatlarında yaşıyorlar.

Ak Balıkçıl Kuşunun Davranış Özellikleri

Bu su kuşları özellikle beslenme, yuvalama ve kur yapma sırasında oldukça bölgeci olur. Gündüzleri hareket halinde olurlar, bütün gün yiyecek ararlar, akşam karanlığında ise belirli bir noktada bir araya toplanır, kümeler oluştururlar.

Üremeden sonra genç kuşların eşlik ettiği gruplar oluşturur ve uzun yolculuklara çıkarlar. Birçok balıkçıl gibi diğer balıkçıl türlerinin yiyeceklerini kaparlar ve diğer küçük balıkçıl türleri arasında en çok kapkaççılık yapan cinstir.

Bu masum görünümlü hayvanlar aslında oldukça agresiftir. Kendi toplulukları arasında yiyecek için savaştıkları görülür. Öyle ki yiyecek bol olduğunda bile sık sık kavga ettiklerine rastlanmıştır.

Gündüzleri küçük sürüler halinde göç ederler ve sesler ve çağrılar ile iletişim kurarlar; Bölgelerini savunurken ciyak benzeri tiz sesler ve kurdan önceyse 'korr' sesi çıkartırlar.

Ak Balıkçıl Kuşunun Beslenmesi

Ak Balıkçıl Kuşu balıkobur (piskivor) olduklarından çoğunlukla çeşitli balık türleri ile besleniyorlar. Bununla birlikte küçük memelileri, amfibileri, sürüngenleri, böcekleri ve suda yaşayan kabukluları da yiyebilirler.

Üreme ve Yaşam Döngüsü

ak balıkçıl ailesi

Bu kuş mevsime göre tek eşli davranışlar sergiler. Türün erkekleri bir bölge seçer ve çiftleşmek üzere dişiyi bölgeye çekmek için ritüeller sergiler. Çiftleşme erkeğin bölgesinde gerçekleşir.

Ak balıkçıl yuvasını ormanlık sulak alanlardaki diğer kolon üyelerinin yanına inşa eder. Yuvalarını olabildiğince yüksek dallardan, gövdelerden ve çubuklardan yaparlar ve ağaç tepeleri seçerler. Bunlar eski püskü yapılardır.

Yumurtalar açık yeşilimsi ve mavi renktedir. Hem baba hem de anne onları 23 ila 24 gün boyunca kuluçkaya yatırır. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra normalde 2 ila 3 hafta içinde tüylenmiş oluyor.

Adaptasyonları

  • Bu kuşlar karma bir topluluk içinde yaşadığından, yumurtaların zarar görme olasılığı çok yüksektir. Bu gibi durumlarda dişiler yeni bir yumurta bırakabilir.
  • Bu etçil kuşlar derin su ve çamurda yürümeleri amacıyla özel olarak uzun bacaklarla donatılmıştır.
  • Hayvanın uzun ve keskin gagası suda yaşayan kaygan avları kavramasına ve de onları mızraklamasına olanak tanımak için tasarlanmıştır.

Ak Balıkçıl Kuşunu Avlayan Diğer Yırtıcılar

Ak balıkçılların yumurtalarını (bazen genç yavrularını ve civcivlerini) hedef alan mavi alakargalar, kargalar, akbabalar ve rakunlar gibi hayvanlar dışında gerçek birer yırtıcıları yoktur.

Korunma Durumu

Popülasyondaki statik büyüme göz önüne alındığında IUCN (Uluslararası Doğayı Koruma Birliği) onları "LC" (En az endişe verici) kategorisine dahil ediyor.

Bazı İlginç Bilgiler

  • Bu kuş 1905'te kurulan kuş koruma derneği Audubon'un sembolü.
  • 20. yüzyılın başlarında uzun tüyleri bayan şapkalarında yaygın olarak kullanılmış ve kuşlar neredeyse tükenmeye başlamıştı.
  • Beyaz ak balıkçıl Belarus, Brezilya, Yeni Zelanda ve Macaristan gibi farklı ülkelerde kağıt ve madeni para üzerinde tasvir edilmiştir.
  • Eski Budist metin araştırmacılarına göre Buda'nın başlıca takipçilerinden biri olan Shariputra'nun adı annesinin beyaz balıkçıl gibi gözleri olduğundan "ak balıkçılın oğlu" anlamına geliyor.