Akdeniz diyeti ve bağırsak sağlığı arasındaki olumlu ilişki

İnsan sindirim sisteminde trilyonlarca bakteri ve diğer mikrop türleri yaşar. Bunlar hep birlikte bağırsak mikrobiyotası olarak bilinen bir topluluğu oluştururlar. Mikrobiyotadaki birçok bakteri insan sağlığında önemli rol oynar. Yani yiyeceklerin metabolize edilmesine, bağırsak bütünlüğünün güçlendirilmesine ve hastalıklara karşı korunmasına yardımcı olur.

Bağırsaktaki dost bakterilerin geliştirilmesine yardımcı olmak için, UEG Week 2019'da gösterilen yeni araştırmalar, meyve, sebze, tahıl, baklagiller ve kuruyemişlerin yanı sıra balık da dahil olmak üzere bitki bazlı yiyecekler bakımından zengin olan Akdeniz tarzı bir diyeti benimsenmesi gerektiğini gösteriyor.

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'ndeki araştırmacılar, 1.400'den fazla katılımcının yeme alışkanlıklarını ve bağırsak bakterilerini değerlendirdiğinde, Akdeniz tarzı bir diyetin daha sağlıklı bağırsak mikrobiyotası ile bağlantılı olduğunu buldular. Aynı zamanda dışkılarında da oldukça düşük seviyelerde enflamatuar bulgularla karşılaştılar.

Bu, bitki yönünden zengin bir diyetin, enflamatuar barsak hastalığı (IBD) dahil olmak üzere barsak hastalıklarına karşı korunmada yardımcı olabileceğine güçlü bir işaret olacaktır.

Araştırmanın başındaki isim Laura Bolte şu açıklamayı yaptı: "Diyetin bağırsak mikrobiyomasına bağlanması, bize diyet ve bağırsak hastalıkları arasındaki ilişki hakkında daha fazla bilgi veriyor." "Sonuçlar, bağırsak mikrobiyomunu modüle ederek, diyetin bağırsak hastalıkları için önemli ve ciddi bir tedavi veya hastalığın yönetimini belirlemede bir kriter olabileceğini gösteriyor" diyerek sözlerini sonlandırdı.

Akdeniz diyeti iltihabı azaltabilir

Sağlıklı kişiler ve Crohn hastalığı, ülseratif kolit (UC) ve irritabl barsak sendromu (IBS) hastaları dahil olmak üzere dört katılımcı grubu Bolte'nin çalışmasına katıldı. Crohn hastalığı ve UC, barsaklarda kronik enflamasyon barındıran IBD formlarıdır. IBS ise iltihaplanmanın da rol oynayabileceği başka bir bağırsak hastalığıdır.

Diyet, bağırsak mikrobiyotası ve barsak iltihabı arasındaki potansiyel bağlantıları belirlemek için araştırmacılar bir yeme sıklığı anketi yaptılar ve her katılımcıdan bir de dışkı örneği topladılar. Katılımcıların yeme alışkanlıkları, bağırsak mikrobiyotası ve bağırsak iltihabı belirtileri arasında birçok bağlantı buldular.

Meyve, sebze, baklagiller, tahıl, kuruyemiş ve balık açısından zengin bir Akdeniz tarzı diyet, temel besin maddelerinin sentezlenmesine, kolondaki hücreler için enerji üretilmesine ve iltihaplanmanın azaltılmasına yardımcı olan daha fazla sayıda dost bakteri sayısıyla ilişkilendirildi. Bu bitki açısından zengin beslenme tarzı, aynı zamanda dışkıdaki düşük seviyelerde enflamatuar belirtileriyle de bağlantılı.

Buna karşılık, et, rafine şeker veya fast-food açısından zengin bir diyet, daha düşük seviyedeki dost bağırsak bakterileri ve daha yüksek seviyede inflamatuar belirtileriyle bağlantılıydı.

Uzman rehberliğinden yararlanın

Günümüzde barsak mikrobiyotası ve diyet araştırmaları tüm hızıyla devam ederken, IBD'li hastaların kendileri için doğru olan diyet planları oluşturmak için nitelikli sağlık profesyonelleriyle çalışmalarını şiddetle öneriyoruz.

Crohn hastalığı veya UC'si olan bazı insanlar barsaklarında dar segmentler geliştirirler. Bu da iri dışkıların geçişini zorlaştırabilir. Bu tür hastalar düşük lifli diyetten faydalanabilirler.

Ancak, bağırsak darlığı olmayan hastalarda, daha fazla lif yemek daha iyi bağırsak sağlığına zemin oluşturacaktır. Uzman bir diyetisyen ve beslenme uzmanı, hangi tür yiyeceklerin sizin için en iyisi olduğunu öğrenmenize yardımcı olabilir.