Bal Sofra Şekerinden Daha mı Sağlıklı?

Bal küçük miktarlarda sağlığa yararlı mineraller sağlayabildiğinden, balın şekerden daha sağlıklı olduğunu söylemek mümkün.

bal honey

Bal, tüm aşçıların mutfaklarında bir demirbaştır. Bazı insanlar balın eşsiz tadını diğer tatlandırıcılara göre daha fazla tercih eder ve ölçülü olarak kullanıldığında şekere sağlıklı bir alternatif olabilir. Bal ayrıca bir takım sağlığa yararlı yetenekleri de barındırıyor. Ancak genellikle çok küçük miktarlarda yenildiği için, bal ile şekeri değiştirmek ile önemli bir yarar elde etmeniz pek mümkün değildir.

Yeryüzünde 300'den fazla farklı bal çeşidi vardır. Özellikle Yonca balı ABD'deki en popüler tür. Ancak okaliptüs balı, portakal çiçeği balı ve avokado balını raflarda görebilirsiniz.

Balın Besin Değerleri ve İçeriği

Aşağıdaki besin değerleri, bir çorba kaşığı bal için Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı tarafından verilmiştir:

  • Kalori: 64
  • Yağ: 0 g
  • Sodyum: 1 mg
  • Karbonhidratlar: 17 g
  • Elyaf: 0 g
  • Şekerler: 17 g
  • Protein: 0 g
  1. Karbonhidrat

Baldaki kalorilerin hepsi karbonhidratlardan, özellikle şekerden gelir. Balın glisemik indeksi satın aldığınız ürüne ve türüne bağlıdır, ancak bilimsel kaynaklar bunun 45 ile 64 arasında olduğunu tahmin eder. Karşılaştırma için, sofra şekerinin glisemik indeksi 65'tir.

  1. Yağlar

Balda yağ yok.

  1. Protein

Balda çok az miktarda protein vardır, o nedenle günlük protein ihtiyacınıza katkı sağlaması olası değildir. Baldan çok fazla protein almak için sıra dışı miktarlarda tüketmeniz gerekir ve şekeri yüksek olduğu için bu önerilmez.

  1. Mikrobesinler

Baldaki vitaminler ve mineraller çoğunlukla topraktan ve nektar üreten bitkilerden elde edilir. Bu nedenle satın alacağınız balı kaynağı, onu yerken hangi minerallerin vücudunuza gireceğini de belirler.

Genel olarak, daha koyu balın açık renk baldan daha faydalı mineral içeriği sağlaması olasıdır.

Balın Sağlığa Yararları

Araştırmacılar balın sağlığa yararlarından birkaç tanesini, bazı olumlu sonuçlar elde ederek araştırdılar. Bununla birlikte, bu bulguları günlük bal tüketimiyle elde etmeniz zor olabilir. Çünkü marketten satın aldığınız bal, sağlık açısından fayda sağlayan ve bilimsel araştırmalarda kullanılan baldan farklı olabilir.

Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety'de yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar, balın kalitesini ve mineral içeriğinin nerede ve nasıl işlendiğine bağlı olarak belirlenebileceğini söylüyor. Dolayısıyla bu sağlayacağı olası faydalarda önemli bir rol oynar.

Araştırmacılar ayrıca, genellikle tüketilen küçük porsiyonlar nedeniyle fayda elde etmenin zor olacağını, "yetişkinlere, istenen tam besinsel yararları elde etmek için balı daha büyük porsiyonlarla (70 ila 95 g / gün) yemeleri tavsiye edilir." Bu da günde sadece 1/3 bardak bal anlamına geliyor.

Araştırmalar, balın öksürüğü durdurmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Cochrane Systematic Reviews Database'de yayınlanan çocuklarda öksürüğü tedavi eden altı araştırmanın gözden geçirilmesi, tepeleme bir kaşık balın öksürüğü, dekstrometorfan ve difenhidramin etken maddeli ilaçlardan daha iyi kestiğini tespit etti.

Araştırma ayrıca balın Albuterol'den (salbutamol) daha uzun süreli bir rahatlama sağlayabileceğini belirtiyor.

Sınırlı araştırmalar, balın kemik büyümesini geliştirmeye yardımcı olabileceğini, anemiden muzdarip insanlara yarar sağlayabileceğini ve antioksidan etkisi sağlayabileceğini göstermiştir. Bal ayrıca astım tedavisine de destek olabilir. Topikal olarak yaralara uygulanan bal iyileşmeyi hızlandırıyor.

Balın sağlık açısından fayda sağlayabilmesi garanti değil, bu yüzden balın tadını sevmiyorsanız kullanmamalısınız. Ancak, tam tersi bir durumda sizin için iyi bir tatlandırıcı seçimi olacağına şüphe yok.

Bal ve Sofra Şekeri İlişkisine Dair Sorular

Bal sofra şekerinden daha mı sağlıklı?

Bal küçük miktarlarda sağlığa yararlı mineraller sağlayabildiğinden, balın şekerden daha sağlıklı olduğunu söylemek mümkün.

Bazı araştırmalar, balın şeker hastalığı olan insanlar için daha doğru olabileceğini göstermiştir. Elbette her iki tatlandırıcı da şekerlidir ve hasta olmasak da şekeri kesmek her zaman daha doğru bir tercihtir.

Bununla birlikte, balın kendine özgü tadı nedeniyle, daha küçük bir porsiyonu, daha büyük miktarda beyaz şeker tüketmek kadar tatmin edici olabiliyor. Bu nedenle daha az şeker yemeye çalışmak yerine daha az bal tüketmek çok daha kolay olacaktır. Balın tadını seviyorsanız açık renkliden koyuya doğru tadımlar yapın. Bal koyulaştıkça lezzeti de sertleşir.

Farklı bal türleri hangileridir?

Bal onlarca farklı çiçekten gelebilir (yonca, yaban mersini, karabuğday vb.). Satın aldığınız bal ayrıca çiğ veya pastörize edilmiş olabilir.

Ham bal doğrudan arı kovanından gelir. Ham bal işlenmez, ısıtılmaz veya pastörize edilmez.

Pastörize bal, paketlenmesi ve akması kolay olan açık renkli bir ürün oluşturmak için filtrelenir ve işlenir.

Bal uzmanlarının çoğu, işlenme ve pastörizasyonun balda bulunan eser miktardaki minerallerini elimine edebileceği ve dolayısıyla bu balı tüketmenin yararlarını ortadan kaldırabileceği konusunda hemfikirdir.

Kaliteli gerçek balın tadı nasıl olur?

National Honey Board'a göre, dilinize yarım çay kaşığı koyup, önce aromayı hissetmelisiniz. O nedenle balı dilinizin önünde erimeye bırakın. Eridikçe bal tadım deneyimini arttırmak için dilin arka ve yanlarına yayılacaktır. Tuzsuz kraker yemek ve her tadım arasında oda sıcaklığında su içmek tat paletinizin nötrleştirmesine yardımcı olacaktır.

Balı saklamanın en iyi yolu nedir?

Sıvı balın, soğutulmadığı müddetçe tüketimi kolaydır, bu nedenle çoğu insan balı serin bir dolapta saklar. Kremalı bal (sürülebilir bal) buzdolabında veya oda sıcaklığında saklanabilir.