Güney Kore'nin Tarihi, Dini, Etnik Yapısı ve Ekonomisi

Güney Korelilerin yüzde 40'tan fazlası bir dine inanmıyor. Ülkede en büyük din yüzde 24.2 ile Budizm.

Yazar Burcu Kara
güney kore

Güney Kore, Doğu Asya'daki Kore Yarımadası'nın güney kesiminde yer alan bir ülkedir. Resmi adı Kore Cumhuriyeti'dir ve başkenti en büyük şehri olan Seul'dur. Güney Kore son zamanlarda komşusu Kuzey Kore ile arasındaki artan çatışmalar nedeniyle haberlerde yer almakta. İkili 1950'lerde savaşa girdi ve iki ülke arasında yıllarca sürecek düşmanlıklar başladı. Kuzey Kore 23 Kasım 2010'da Güney Kore'ye saldırdı.

Güney Kore Hakkında Bilgiler

  • Nüfus: 51.225.308 (2019 tahmini)
  • Başkent: Seul
  • Sınır ülkesi: Kuzey Kore
  • Para birimi: Güney Kore Wonu (KRW)
  • Yönetim biçimi: Başkanlık cumhuriyeti
  • Yüz ölçümü: 99,720 km²
  • Kıyı şeridi: 2.413 km
  • En yüksek noktası: Halla Yanardağı (1.950 m)
Güney Kore
Ülkenin ulusal bayrağı Tegıki Çosan Krallığı döneminde benimsendi. Bayrağın adı Tegiki ve ortasındaki çemberin adıysa Tegık. Kırmızı kısım Yang (pozitif), mavi kısım Ying (negatif) ve çizgiler saat yönünde cennet, su, toprak ve ateş anlamına gelir

Güney Kore'nin Tarihi

Güney Kore antik zamanlara dayanan uzun bir tarihe sahip. Ülkenin MÖ 2333'te tanrı-kral Tangun tarafından kurulduğu efsanesi dolaşır. Kuruluşundan bu yana günümüzün Güney Kore bölgesi komşu bölgeler tarafından pek çok kez istila edildi ve tarihinin erken döneminde Çin ve Japonya egemenliğinde kaldı. 1910'da Çin'in bölge üzerindeki gücünü zayıflatan Japonya, Kore'yi 35 yıl sömürgeyle yönetti.

Japonya II. Dünya Savaşı'nın sonunda 1945'te Müttefikler'e teslim oldu; Bu yaşanırken Kore 38. paralelde Kore Kuzey ve Güney Kore olarak ikiye bölündü ve Sovyetler Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri iki ülkeyi etkisi altına almaya başladı. 15 Ağustos 1948'de Kore Cumhuriyeti (Güney Kore) resmen kuruldu ve 9 Eylül 1948'de ise Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (Kuzey Kore) kuruldu.

İki yıl sonra 25 Haziran 1950'de Kuzey Kore Güney Kore'yi işgal etti ve Kore Savaşı başladı. Başlamasından kısa bir süre sonra, ABD ve Birleşmiş Milletler başkanlığındaki bir koalisyon savaşı sonlandırmak için girişimlere başladı ve 1951 ateşkes müzakereleri yılında yapıldı. Barış müzakereleri 27 Temmuz 1953'te Panmunjom'da sona erdi ve Silahsızlanma Bölgesi kuruldu. Kore Halk Ordusu, Çin Halk Gönüllüleri ve Birleşmiş Milletler Komutanlığı ateşkes anlaşmasını imzalarken Güney Kore anlaşmayı imzalamadı. Böylece iki ülke 2018'e kadar resmen savaşta kaldı, ta ki ABD başkanı Donald Trump ikili ilişkileri tekrar başlatıncaya dek.

Kore Savaşı'ndan sonra Güney Kore bir iç istikrarsızlık dönemi yaşadı ve bunun sonucunda da hükümet sık sık değişti. 1970'lerde, Binbaşı General Park Chung-hee askeri darbeden sonra kontrolü ele geçirdi ve iktidarda kaldığı sürede ülke ekonomik büyüme ve gelişme yaşadı, ancak çok az siyasi özgürlük vardı. 1979'da Park öldürüldü ve 1980'lerde iç istikrarsızlık yeniden devam etti.

1987 yılında, Roh Tae-woo başkan oldu ve 1992 yılına kadar görevde kaldı. Bu sırada Kim Young-sam iktidara geldi. 1990'ların başından beri, ülke siyasi olarak daha istikrarlı bir döneme girdi ve sosyal ve ekonomik anlamda büyüdü.

Güney Kore İnsanlarının Etnik Yapısı

güney kore

Güney Kore'nin nüfusu oldukça homojendir; nüfusun neredeyse tamamı etnik Korelidir ve geri kalanı küçük Çinli azınlıklardır. Özellikle büyük şehirlerde yabancıların sayısı artıyor; Japonya'dan, ABD'den (ordu üyeleri dahil) ve Çin'den gelen insanlar hala küçük bir kesimi oluştursa da en büyük yabancı nüfusu temsil ediyorlar. Birçok yabancı uyruklu insan iş dünyasında veya diplomatik kurumlarda çalışıyor. On binlerce işçi Çin ve Güneydoğu Asya'dan Kore'ye gelmeye devam ediyor.

Önceleri Kore halkının Orta Asya insanları oldukları ve Sibirya'daki Baykal bölgesi, Moğolistan ve Sarıdeniz kıyı bölgelerinde yaşadıklarına inanılıyordu. Paleolitik dönem aletleri ve Kongju yakınlarındaki Sokchang'da bulunan diğer eserler, Baykal Gölü ve Moğolistan'dakilere oldukça benzer. 2017'de Uzak Doğu Rusya'daki Primorye kray'de bulunan kemiklerin genetik analizi, Korelilerin en az 7.700 yıldır bu bölgede yaşayan bir popülasyonla ilişkili olduğunu ortaya koydu. Bu Neolitik insanların genlerine Güneydoğu Asya'daki yerli tarımcılarda rastlandı. Bunlar modern Korelilerin genetik yapısını oluşturuyor.

Güney Kore'nin Dini

Güney Korelilerin yüzde 40'tan fazlası bir dine inanmıyor. Ülkede en büyük din yüzde 24.2 ile Budizm, ardından yüzde 24 ile tüm Protestan Hristiyan mezhepleri ve yüzde 7.2 ile Katoliklerdir.

Ayrıca İslam'ı veya Konfüçyüsçülüğü ve ayrıca Jeung San Do, Daesun Jinrihoe veya Cheondoism gibi yerel dini hareketleri benimseyen küçük azınlıklar var. Bu sözdizimsel dini hareketler bin yıllıktır ve Çin ve Batı inanç sistemlerinden ithal edilen görüşlerin yanı sıra Kore şamanizminden etkilenir.

Güney Kore'de Konuşulan Diller

Korece, nüfusun %99'u tarafından konuşulan Güney Kore'nin resmi dilidir. Korece, başka herhangi bir dile yakın olmaması yönüyle ilginçir; yine de bazı dilbilimciler Korece'nin Japonca, Türkçe veya Moğolca gibi Altay dilleriyle akraba olduğunu savunur.

15. yüzyıla kadar Korece, Çince karakterlerle yazılmıştı. Bu yüzden eğitimli birçok Koreli hala Çince okuyabiliyor. 1443'te Joseon Hanedanlığı'nın Büyük Kralı Sejong, Korece için Hangıl denilen 24 harfli fonetik bir alfabe oluşturdu. Sejong, eserlerin daha kolay okunabilmesi için basitleştirilmiş bir yazı sistemi geliştirmek istedi.

Güney Kore'nin Yönetim Biçimi

güney kore

Güney Kore hükümeti bugün devlet başkanı ve hükümet başkanından oluşan yürütme organıyla bir cumhuriyet olarak kabul edilmektedir. Bu pozisyonlar sırasıyla başkan ve başbakan tarafından dolduruluyor. Güney Kore'de ayrıca tek meclisli bir Ulusal Meclis ve Yüksek Mahkeme ile Anayasa Mahkemesi'nden oluşan bir yargı organı var. Ülke, yerel idareler için dokuz eyalete ve yedi büyükşehir veya özel şehre (federal hükümet tarafından doğrudan kontrol edilen şehirler) ayrılmıştır.

Güney Kore'de Ekonomi ve Arazi Kullanımı

Son zamanlarda, Güney Kore'nin ekonomisi önemli ölçüde canlanmaya başladı ve şu anda yüksek teknolojili, sanayileşmiş bir ekonomi olarak görülüyor. Başkenti Seul, bir megacity ve Samsung ve Hyundai gibi dünyanın en büyük uluslararası şirketlerinden bazılarına ev sahipliği yapmakta. Sadece Seul, Güney Kore'nin gayri safi yurtiçi hasılalarının %20'sini oluşturur. Güney Kore'deki en büyük endüstriler elektronik, telekomünikasyon, otomobil üretimi, kimyasallar, gemi yapımı ve çelik üretimi olarak sıralanıyor. Tarım da aynı zamanda ekonominin önemli bir parçası ve başlıca tarım ürünleri pirinç, kök bitkileri, arpa, sığırlar, domuzlar, tavuklar, süt, yumurtalar ve balıklardır. Ülke kendi sebze ve meyve ihtiyacını karşılar.

Güney Kore Coğrafyası ve İklimi

Coğrafi olarak, Güney Kore, Kore Yarımadası'nın güney kısmında, enlemin 38. paralelinin altında yer alıyor. Japon Denizi (Doğu Denizi) ve Sarıdeniz boyunca kıyıları vardır. Güney Kore'nin topografyası çoğunlukla tepelerden ve dağlardan ibaret ancak ülkenin batı ve güney kesimlerinde büyük kıyı ovaları mevcut. Güney Kore'deki en yüksek nokta, sönmüş bir volkan olan Halla-san'dır (Halla Dağı) ve 1.950 metreye çıkar. Güney Kore'nin güneyinde bulunan Jeju Adası'nda yer almaktadır.

Güney Kore iklimi ılıman olarak kabul edilir ve Doğu Asya Musonu'nun mevcudiyeti nedeniyle yaz ayları kış aylarından daha yağışlıdır. Kışlar rakıma bağlı olarak çok soğuk, yazlar sıcak ve nemlidir.

Güney Kore'nin En Büyük Şehirleri:

  • Busan, 3.4 milyon
  • Incheon, 2.9 milyon
  • Daegu, 2.4 milyon
  • Daejeon, 1.5 milyon
  • Gwangju, 1.5 milyon
  • Ulsan, 1.2 milyon
  • Suwon, 1.2 milyon
  • Changwon, 1.1 milyon

Güney Kore Hakkında Sık Sorulanlar

Seul, Güney Kore'de en iyi turistik yerler hangileridir?

Seul, Güney Kore bölgesinde görülecek ve gezilecek yerler arasında Gyeongbokgung Sarayı, Namsan Kulesi ve Myeong-dong alışveriş bölgesi var.

K-pop nedir ve neden bu kadar popülerdir?

K-pop, Güney Kore kökenli bir popüler müzik türüdür. Hareketli ve akılda kalıcı melodileri, senkronize dans rutinleri ve görsel olarak çekici müzik videoları ile karakterize edilir. K-pop, kendine özgü tarzı ve Kore kültürünün küresel etkisi nedeniyle dünya çapında popülerlik kazanmıştır.

Kimchi nedir ve neden Kore mutfağının vazgeçilmezidir?

Kimchi, çeşitli baharat ve çeşnilerle tatlandırılmış fermente sebzelerden, tipik olarak napa lahanası ve turptan yapılan geleneksel bir Kore garnitürüdür. Sağlığa faydaları, farklı tadı ve yemeklerdeki çok yönlülüğü nedeniyle Kore mutfağının vazgeçilmezi olarak kabul edilir.

Hyundai tarafından üretilen en popüler araba modelleri nelerdir?

Güney Kore markası Hyundai, güvenilir ve yüksek kaliteli araçlar üretmesiyle bilinen lider bir küresel otomobil üreticisidir. Hyundai tarafından üretilen en popüler otomobil modellerinden bazıları Hyundai Sonata, Hyundai Elantra ve Hyundai Santa Fe'dir.

Busan, Güney Kore bölgesinin turistik yerleri hangileridir?

Busan, Güney Kore bölgesinde görülecek ve gezilecek popüler yerler arasında Haeundae Plajı, Gamcheon Kültür Köyü ve Jagalchi Balık Pazarı bulunuyor.

Hallyu nedir ve neden önemlidir?

Kore Dalgası olarak da bilinen Hallyu, K-pop, Kore dizileri ve filmleri de dahil olmak üzere Güney Kore kültürünün küresel popülaritesini ifade eder. Ülke ekonomisi ve uluslararası itibarı üzerinde önemli bir etkisi olmuştur.

Park Geun-hye kimdir ve Güney Kore siyasetindeki rolü neydi?

Park Geun-hye, 2013-2017 yılları arasında ülkenin ilk kadın devlet başkanı olarak görev yapmış Güney Koreli eski bir siyasetçidir. Yolsuzluk iddiaları nedeniyle 2017 yılında görevden alındı ve görevden uzaklaştırıldı.