İnsan Cildine İyi Gelen Gıdalar

Cilt sağlığınız için tüketebileceğiniz sayısız gıda var.

Yediğiniz yiyecekler cildinizi pürüzsüz, esnek ve güzel tutmanıza yardımcı olabilir. O nedenle sağlıklı ve dengeli bir diyet cildinizin ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlamalıdır:

  • Omega-3 yağ asitleri cildinizin kuruluğunu azaltmaya yardımcı olabilir.
  • C vitamini, cildinizin bağ dokusu katmanlarının önemli bir bileşeni olan kolajen üretimi için gereklidir.
  • A vitamini cildinizi sağlıklı tutar, böylece bakterileri ve diğer patojenleri vücudunuzdan uzak tutmak için bir engel görevi görür.
  • Selenyum cilt kanserinin önlenmesine yardımcı olabilir.
  • Likopen ve lutein gibi kırmızı, turuncu, sarı ve koyu yeşil bitki pigmentleri cildinizi koruyan doğal antioksidanlardır.
  • Çinko, yaraların iyileşmesi için gereklidir.

İnsan cildine iyi gelen yiyecekler

Cildiniz için uygun olan besinlerin çeşitleri hakkında daha fazla bilgi edinmeniz için bir liste hazırladık.

Çilek

çilek

Çilekler C vitamini açısından zengindir. Böylece cildinizin altındaki bağ dokusunu güçlü ve sağlıklı tutmaya yardımcı olurlar. Çilekler ayrıca folik asit, lif gibi serbest radikallere maruz kalma nedeniyle cildin zarar görmesini engellemeye yardımcı olabilecek bir dizi fitokimyasal bakımından da zengindir.

İpucu: Sağlıklı bir kahvaltı için taze çilekleri yoğurtlu veya çilek doğranmış yulaf ezmesi ile yiyin.

İstiridye

İstiridye

İstiridyeler cildinize iyi gelir çünkü çinko bakımından çok zengindir. Sadece üç adet istiridye yemek size ihtiyacınız olan bütün çinkoyu verir. İstiridye ayrıca protein ve demir sağlar. Pek çok markette konserve veya taze çiğ istiridye bulabilirsiniz.

İpucu: İştah açıcı olarak çiğ, tütsülenmiş veya pişmiş istiridye yiyin veya istiridye güveç yapın.

Portakal

portakal

Portakal, kolajen oluşumu için gerekli olan ve kemik sağlığına katkıda bulunan C vitamini bakımından çok zengindir. Portakal ayrıca doğal iskelet büyümesi ve hücresel farklılaşma için gerekli olan mükemmel bir A vitamini kaynağıdır.

İpucu: Şekerli gıdalar yerine öğleden sonra atıştırması olarak portakal yiyin.

Yaban mersini

yaban mersini

Yaban mersini, cildinizi serbest radikal hasarlarından koruyabilecek antioksidanlar açısından çok zengindir. Ayrıca lif, vitamin ve mineral bakımından da avantajlara sahip. Aynı zamanda doğal bir diyet dostudur – bir bardak taze yaban mersini 84 kaloriye sahip.

İpucu: Yaban mersinini düşük kalorili bir tatlı olarak servis edin veya tahıllara ekleyin ya da smoothie'lerde kullanın.

Havuç

havuç

Havuç A vitamini barındırır ve öncüsü beta-karotendir. A vitamini sağlıklı bir cilt için çok önemlidir. Havuç ayrıca kalorisi düşük ve neredeyse yağsız iken potasyum ve lif bakımından zengindir.

İpucu: Düşük kalorili doğranmış havucu bir salataya ekleyin veya sağlıklı bir garnitür olarak pişmiş şekilde servis edin.

Somon

somon

Somon, cildinizin yumuşak ve esnek kalması gereken omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir. Aynı zamanda mükemmel bir protein, selenyum ve çinko kaynağıdır. Sağlıklı yağlar açısından zengin olmasına rağmen, somon kalorisi bakımından yüksek değildir, bu nedenle birçok diyet türü için mükemmeldir.

İpucu: Hızlı ve kolay sandviçler ve salatalar için elinizde konserve somon bulundurun. Kemikli somon balığı yerseniz, daha fazla kalsiyum alabilirsiniz.

Brezilya fındığı

brezilya fındığı

Brezilya fıstığı selenyum bakımından harikadır. Bir porsiyon size bir günlük selenyum ihtiyacınızın birkaç katını sağlar. Brezilya fındığı ayrıca kalsiyum, magnezyum ve protein bakımından da zengindir. Kalorisi ise biraz yüksek – 30 gramda 200 kaloriye yakındır, ancak ihtiyacınız olan tüm selenyumu yalnızca iki fındıkla elde edebilirsiniz.

İpucu: Sağlıklı bir öğleden sonra atıştırması için bir elma veya armutla birkaç Brezilya fındığı yiyin.

Tatlı patates

tatlı patates

Tatlı patatesler yüksek oranda A vitamini barındırır, bu nedenle cildinizi en iyi haliyle korumada mükemmel olup potasyum ve lif bakımından da zengindir.

İpucu: Fırında tatlı patatesleri zeytinyağlı kuru fasulye, soğan, pişmiş ıspanak veya fındıkla doldurun.

Ton balığı

ton balığı

Ton balığı, cildinizi yumuşak tutan mükemmel bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Ayrıca çinko, selenyum ve protein bakımından da zengindir. Ton balığı tipik olarak fileto veya biftek olarak servis edilir ve ızgarada pişirilebilir veya kızartılabilir. Ayrıca birçok markette konserve ton balığı bulabiliyorsunuz.

İpucu: Kaloriden tasarruf etmek için kaynak suyla paketlenmiş konserve ton balıklarını tercih edin.

Brokoli

brokoi

Brokoli sağlıklı bağ dokusu için ihtiyacınız olan C vitamini açısından çok yüksektir. Aynı zamanda iyi bir A ve K vitamini kaynağıdır, ayrıca cildinizi güneşin zararlarından korumaya yardımcı olabilecek lif ve antioksidanları içerir.

İpucu: Brokoliyi çok sık yemiyorsanız, gaz oluşumunu azaltmak için bir oturuşta yediğiniz miktarı yavaş yavaş artırın.

Ceviz

ceviz

Ceviz, cildinizi nemli ve esnek tutan, alfa-linolenik asit (ALA) adı verilen mükemmel bir omega-3 esansiyel yağ asidi kaynağıdır. Ayrıca antioksidan olarak işlev gören kalsiyum, protein, magnezyum ve E vitamini bakımından da zengindir.

İpucu: Yağları korumak için cevizlerinizi buzdolabında, hatta derin dondurucuda tutun.

Alabalık

balık

Tatlı su alabalığı, cildinizi yumuşak tutmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri bakımından yüksek, beyaz renkli balıklardır. Alabalık ayrıca protein, kalsiyum, magnezyum ve niasin açısından zengin olup, mükemmel bir çinko ve selenyum kaynağıdır.

İpucu: Alabalık filetolarınızı zeytinyağında tavada kızartın ve biraz limon suyu, tuz ve karabiber ile servis edin.

Domates

domates

Domates hem A, hem de C vitaminleriyle doludur, ayrıca magnezyum, bir miktar kalsiyum ve bir miktar K vitamini de içerir. Taze domatesler bu bileşenler bakımından çok zengindir ve kalorileri düşüktür, ancak domates sosu tüketirken ekstra bir yarar söz konusudur; pişirme süreci, cildinize iyi gelen bir antioksidan olan likopen miktarını konsantre eder.

İpucu: Büyük bir sulu domatesi kalın parçalar halinde dilimleyerek basit bir atıştırmalık haline getirin. Biraz tuz ve karabiber ilave edin.

Karpuz
karpuz

Karpuzlar tatlı ve canlandırıcıdır ve herkes için çok faydalıdır. Karpuz, A ve C vitaminlerinin iyi bir kaynağıdır, bu nedenle cildiniz için faydalıdır, ayrıca potasyum açısından zengin ve düşük kalorilidir – bir fincan karpuz topunun kalorisi var.

İpucu: Su, sağlıklı bir cilt için şarttır ve karpuz yemek rehidrate için mükemmel bir yoldur.

Kırmızı Tatlı Biber

kırmızı biber

Kırmızı tatlı biberler, hem C, hem de A vitaminleri ile yüklü olduklarından cildiniz için iyidirler. Ayrıca cildin altındaki sağlıklı kan damarları için gerekli olan B vitaminleri ve lifi için gerekli olan bazı K vitaminlerine sahiptirler. Kırmızı tatlı biber de kalori miktarı düşük olduğu için herhangi bir diyet için mükemmeldir.

İpucu: Biraz çeşit için yeşil, sarı ve turuncu tatlı biberleri deneyin. Hepsi lezzetli.

Kabak Çekirdeği

Kabak Çekirdeği

Kabak çekirdeği, sağlıklı saçlar için mükemmel bir atıştırmalıktır, çünkü bitki bazlı omega-3 yağ asidi formu açısından zengindirler. Ayrıca bol miktarda kalsiyum, magnezyum, protein ve lif barındırır. Kızarmış kabak çekirdeğini bakkallarda, büyük marketlerde bulabilir veya kendi kızarmış kabak çekirdeğinizi evde yapabilirsiniz.

İpucu: Kabukları alınmış kabak çekirdeği satın alın – yemesi çok daha kolaydır.

İnsan cildine iyi gelen yiyecekler hakkındaki yazımız burada son buldu.