Kardinal kuşu (Cardinalis cardinalis) – Habitatı, özellikleri

Amerika’ya ayak basan Avrupalılar bu kuşları kardinallere benzettiler

Kardinal kuşu (Cardinalis cardinalis)

Kardinal kuşu koyu kırmızı rengiyle ve çarpıcı siyah yüzüyle dikkat çeker. ABD'ye, hatta Nearktik bölgeye özgüdür ve 1926'da Kentucky eyaletinin resmi kuşu olmuştur. Ülkeye özgü 300'den fazla kuş türü bulunuyor. Başlarında ibikleri, koni biçimli turuncu kısa gagaları ve kızgın bakışları ayırt edici özellikleri arasında. Kırmızı renkli az sayıda kuştan biri. Lakin kardinal kuşunun yalnızca erkeği kırmızıdır; dişi soluk kahverengi ya da zeytin yeşili renktedir.

  • Bilimsel adı: Cardinalis cardinalis
  • Boyut: 21-23.5 cm
  • Ağırlık: 36 – 52 g
  • Ömrü: 15 yıl
  • Beslenme: Hepçil
  • Habitat: Orta ve Kuzey Amerika, Kanada, Meksika
  • Popülasyon: Kararlı
  • Korunma durumu: En az endişe verici
  • İlginç bilgi: İsimlerini kardinallerin kıyafetlerinden alırlar

Tanım

Kardinal kuşu sarı Xanthochroism
Xanthochroism denilen nadir pigment değişikliği sarı renkli olmalarını sağlıyor

Bu kırmızı kuşlar isimlerini Amerika'ya ayak basan Avrupalı yerleşimcilerden aldılar. Kuşun siyah – kırmızı tüyleri yerleşimcilere Roma Katolik Kilisesi liderinin cübbesini hatırlattığından kardinal adı verilmiştir. Peki bu kuşlar ilginç renklerini nereden alıyor? Araştırmaya göre, kardinal kuşuna kırmızı rengini veren tüylerindeki karotenoid pigmentidir. Daha da ilginç olanı, bu karotenoidleri beslendikleri yiyeceklerden almalarıdır. Bazı nadir durumlarda sarı kardinal kuşu da görülebiliyor. Bu duruma xanthochroism deniyor ve bir hayvanda kırmızı pigment yokluğunda açığa çıkan sarı pigment yoğunluğuna işaret ediyor.

Davranış

Kardinaller orta büyüklükte ötücü kuşlardır. Yetişkinler gagadan kuyruğa kadar yaklaşık 20 cm uzunluğunda olurlar. Kardinaller göç etmediklerinden insanlar onları yıl boyunca görebilir ve duyabilir. Öncelikle güneydoğu ABD'de bulunuyorlar, ancak insanların arka bahçelerine koyduğu kuş yemlikleri sayesinde habitatları daha kuzeye ve batıya doğru genişledi. Hem erkek hem de dişi yıl boyunca serenat yapmaktadır. Yuvadaki dişi yemeğe ihtiyacı olduğunu bildirmek için erkeğe şarkı söyleyebilir. Ayrıca en iyi yuvalanma noktalarını ararken birbirlerine şarkı söylerler.

Üreme ve yavrular

Sırasıyla erkek, yavru ve dişi Kardinal kuşu
Sırasıyla erkek, yavru ve dişi Kardinal kuşu

Çiftler tüm üreme mevsimi ve hatta ömür boyu birlikte yaşarlar. Çift iki veya üç kez ürer ve dişi her seferinde 3-4 adet yumurtlar. Hem erkek hem de dişi yuvadaki yumurtaları korur. Yavrular doğduktan yaklaşık 2 hafta sonraya kadar bu bakımı sürdürürler. Genellikle mart ile mayıs arasında ürüyorlar ve yumurtalarının çatlaması sadece 12 gün sürüyor. Kupa biçimli yuvalarını 1 ila 2,5 metre yükseğe, ağaçlar, çalılar, ve kalın asmalar üzerine yaparlar. Yavrular 20 gün içinde yuvayı terk etmiş olur.

Beslenme

Kardinaller bitkiler, tohumlar, kuruyemişler, çilek ve böcekler ile besleniyorlar. Bu nedenler omnivorlardır (hepçil). Yabani ot tohumları, tahıllar, böcekler, meyveler ve ayçiçeği tohumları beslenmelerinin %90'ı oluşturuyor. Bir kardinal kuşunun ortalama ömrü vahşi doğada yaklaşık 3 yıldır. Bununla birlikte esaret altında 28 yıl yaşadıkları görülmüştür. Şehirlerde en çok köpek ve kediler tarafından avlanıyorlar. Angry Birds'teki kırmızı kuş olduklarını da belirtelim.