macOS Dosya Sistemleri: APFS, HFS+, exFAT ve MS-DOS (FAT) Farkı

macOS dosya sistemleri hakkında bilgi edinmek, ikili kurulumlar için de oldukça önemli.

Yazar Burcu Kara

Yazımızda macOS dosya sistemleri olan Apple File System (APFS), macOS Extended (HFS+), exFAT, MS-DOS (FAT) ve NTFS sistemlerinin farklarını ve özelliklerini ele alacağız. Mac'inize yeni bir depolama birimi bağladığınızda bu birimin nasıl bölümleneceğine karar verirken sunulan dosya sistemlerinden birini seçmeniz gerekir. Bu işlem Uygulamalar > Disk İzlencesi yoluyla yapılıyor. Aşağıdaki açıklamalara göz atarak sisteminize en uygun dosya sistemi formatının hangisi olduğuna karar verebilirsiniz.

macOS Dosya Sistemlerinin Özellikleri

macOS işletim sisteminin sunduğu dosya formatları dörde ayrılıyor ancak bunlar kendi içlerinde ayrıca Extended (Genişletilmiş), Case Sensitive (Büyük-Küçük Harfe Duyarlı), Encrypted (Şifreli), Journaled (Günlüklü) olarak çeşitleniyor.

  • Case Sensitive, seçildiğinde sistem text.txt dosyası ile Text.txt dosyasını farklı iki dosya olarak görür ve yan yana bulunmalarına izin verir.
  • Journaled, sürücüye yazma sırasında güç kesintisi olursa aygıttaki verileriniz silinmez.
  • Encrypted, Apple'ın T2 güvenlik çipi olan PC'lerde 256 bit şifreleme ile dosyalarınızı başkalarından korur.

Apple File System (APFS)

macos dosya formatları ssd apfs
SSD'ler için en hızlı Mac dosya formatıdır

Apple'ın en yeni ve en güncel dosya sistemi. 2017'de iOS cihazlar için kullanılmaya başlandı. Apple'ın Mac OS Extended dosya sisteminin yerini almıştır. Tüm yeni iMac, MacBook ve Mac mini bilgisayarlar APFS ile yüklü halde geliyor. APFS, SSD ve flash depolama için özel olarak optimize edilmiştir ancak geleneksel HDD ile de kullanabilirsiniz. Windows bilgisayarda çalıştırmadığınız bir SSD ya da USB sürücüyü biçimlendirirken Apple File System (APFS) seçeneğini kullanın.

Önceki dosya sistemine göre en büyük özelliği hız artışı oldu. İşletim sisteminin verileri organize etme yönteminden dolayı kopyala – yapıştır işlemleri neredeyse anlık gerçekleşir. Şifrelemeye odaklanan ve metadata'yı iyileştiren özellikler mevcut — macOS konu depolama olduğunda metadata'yı çok yoğun kullanır.

  • Şunlar için iyi: Yalnızca macOS'te kullandığınız sistem bölümleri, hibrit sürücüler, SSD'ler ve flash depolama aygıtlarında.
  • Kullanılmaz: 2016 öncesi Mac sürücülerinde ve Time Machine bölümlerinde.

Mac OS Extended (HFS+)

macos extended dosya formatı hakkında bilgiler
2016 öncesi sistemlerde kullanılıyor

HFS+ (Hierarchical File System Plus) olarak da bilinen Mac OS Extended 1998'den 2017'de APFS çıkıncaya kadar Mac'de kullanılan ana dosya sistemiydi. Bu dosya sistemi hala SSD ve HDD'ler için uygun. Ancak APFS'ye formatlanan SSD'ler Mac'lerde daha hızlı çalışır. 2016 öncesi Mac'ler APFS desteklemiyor.

O nedenle Mac OS Extended seçmediğiniz takdirde sürücünüz sisteminizle uyumlu çalışmaz. HFS+'a formatlanan sürücüler Apple işletim sisteminin hem yeni hem de eski sürümleriyle uyumlu olur. Bu biçimlendirmeye sahip depolama cihazlarına Windows'tan erişmek için Paragon HFS+ gibi programlar kullanabilirsiniz.

  • Şunlar için iyi: 2016 öncesi Mac'lerde kullanılan SSD, USB flash ve HDD sürücüleri.
  • Kullanılmaz: Windows bilgisayara takılacak harici depolama sürücüleri.

exFAT

macos dosya formatları exfat
Windows ve Mac sistemler arasında kullanmak için ideal

Microsoft tarafından FAT32'ye alternatif olarak daha fazla uyumluluk sağlaması için tasarlandı. Hem Windows hem de Mac bilgisayarlar arasında paylaşacağınız depolama sürücüleri için tercih edilen dosya sistemi bu. macOS ve Windows exFAT aygıtlarını okuyabilir ve yazabilir. Bu da kendisini USB flash depolama ve harici sürücüler için ideal yapıyor.

ExFAT'ın en büyük sorunu parçalanmaya yatkın olması. Mac OS Extended sürücülerini üçüncü parti yazılımlarla açmak istemiyorsanız tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte exFAT, üçüncü parti NTFS veya HFS+ sürücülerinden daha kararlı çalışır ve TV'ler ve medya oynatma cihazları gibi diğer birçok tüketici cihazı exFAT'i doğal olarak destekliyor.

  • Şunlar için iyi: Mac ve Windows bilgisayarlar arasında kullanılan sürücüler, özellikle USB flash sürücüler.
  • Tercih edilmez: Çoğunlukla Mac'te kullanılan sürücüler (bu durumda üçüncü parti bir sürücü kullanılabilir).

MS-DOS (FAT)

ms-dos fat32 fat
Android'e veri aktarırken kullanışlı

Apple, Disk İzlencesi (Disk Utility) programında FAT32 formatına da destek verir ve MS-DOS (FAT) adıyla görünür. Eski bir bilgisayar kullanmıyorsanız FAT32'ye ihtiyacınız olma ihtimali düşük. Bununla birlikte sürücüyü doğrudan Android'e bağlamayı düşünüyorsanız o halde aradığınız format bu.

Yine eski Windows işletim sistemli bir PC'ye dosya aktaracağınız zaman USB belleği MS-DOS (FAT) yapabilirsiniz. Bu dosya sistemi en fazla 2 TB disk bölümünü ve 4 GB dosya boyutunu destekliyor. exFAT genelde daha iyi bir seçimdir.

  • Şunlar için iyi: Windows XP veya daha önceki Windows sürümlerinde kullanılacak sürücüler.
  • Tercih edilmez: Geriye kalan her şeyde.

Windows NT Filesystem (NTFS)

Windows XP ile FAT32'nin yerini daha gelişmiş NTFS aldı. Mac bilgisayarlar NTFS'ye tam destek vermiyor. NTFS bölümleri görüntülenebilir ancak üzerine yazılamaz.

Bu durumda Mac için Paragon NTFS ve Mac için Tuxera NTFS gibi üçüncü parti programları kullanabilirsiniz. Bu araçlar Mac bilgisayarda NTFS bölümlerine yazmaya ve de yeni aygıtları NTFS'ye formatlamaya izin verir.