Oscar, Emmy ve Golden Globe arasındaki farklar

Yazar Burcu Kara

Her yıl çeşitli televizyon programlarına ve filmlere prestijli ödüller veriliyor. En bilinen üçü Golden Globe (Altın Küre), Oscar ve Emmy olarak sıralanıyor. Peki bu üç ödülü birbirinden ayıran farklar nedir? Bu makale Oscar, Emmy ve Golden Globe ödülleri arasındaki farkların anlaşılmasına yardımcı olacak.

Oscar (Akademi Ödülü)

Oscar olarak da bilinen Akademi Ödülleri aynı isme sahip yıllık ödül töreni sırasında veriliyor. Tören sinemadaki veya sinema endüstrisindeki sanatsal ve teknik başarıları onurlandırmak için düzenleniyor ve kısa adıyla "Akademi" denilen Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından gerçekleştiriliyor. Verilen ödül yukarıda gösterilen altın bir heykelcik.

Heykelciğe resmi olarak Merit ya da Akademi Ödülü adı verilmekte ancak daha çok Akademi Ödülleri'nin alternatif isminin geldiği yer olan "Oscar" adı kullanılıyor. İlk Oscar 1929'da düzenlendi ve televizyonda gösterilen ilk Oscar 1953'teydi. Üç ödül arasında Oscar en eskisidir. Verilen ödüller En İyi Görüntü, En İyi Yönetmenlik ve En İyi Sinematografi kategorilerini içerir.

Emmy ödülü

Emmy Ödülleri veya Emmy sadece televizyon endüstrisindeki üstün başarıları onurlandırmak için verilen ödüllerdir. Ödüllerden ve törenden sorumlu akademi, genellikle kısaca "Television Academy" olarak adlandırılan Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi'dir (ATAS). Emmy Ödülü'nde atomu tutan kanatlı bir kadın heykelciği kullanılır. Ödül televizyon endüstrisindeki belirli kategorilere veriliyor. Bunlar arasında Primetime Emmy Ödülleri, Emmy Spor Ödülleri ve Daytime Emmy Ödülleri var. Emmy'ler 1949'da Akademi Ödülleri'nden ilham alarak başlatıldı.

Bunun yanında Uluslararası Emmy ya da International Emmy, normal Emmy ödülünden farklı olarak yalnızca Amerika Birleşik Devletleri dışında üretilmiş ve yayımlanmış dizilere veriliyor.

Golden Globe (Altın Küre)

Golden Globe, yabancı veya yerli sinema ve televizyondaki üstün başarılar için verilen ödüllerdir. Ödüllerden ve törenlerden sorumlu grup HFPA veya Hollywood Yabacı Basın Birliği'dir. Ödül, adından da anlaşılacağı gibi, altın bir küre şeklinde geliyor. Kürede Hollywood Foreign Press Association kısaltması HFPA harfleri yer alır.

Golden Globe ilk kez 1944'te verildi ancak yalnızca film endüstrisi düşünülmüştü. 1956'da ilk televizyon ödülleri verilmeye başlandı. Film ödülleri arasında En İyi Sinema Filmi — Drama, En İyi Senaryo ve Yabancı Dilde En İyi Film varken, televizyon ödülleri En İyi Drama Dizisi, Televizyon Drama Dizisinde En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Sınırlı Seri ya da Televizyon İçin Yapılan Sinema Filmi var.

Emmy, Golden Globe ve Oscar farkı

Sırasıyla Oscar, Emmy ve Golden Globe ödülleri yan yana duruyor
Sırasıyla Oscar, Emmy ve Golden Globe ödülleri

Golden Globe, Oscar ve Emmy arasındaki farklar nelerdir? Ana farklar aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Ödülün film veya televizyon için olması
  • Ödül töreninden ve seçimden sorumlu komite
  • Fiziksel ödülün kendisi

Bu farkları ise şöyle açıklamak mümkün:

  1. Oscar sadece filmlere verilirken, Emmy yalnızca televizyona veriliyor. Golden Globe başlangıçta sinemaya özel bir ödülken şimdi hem televizyon hem de filme ait.
  2. Oscar'ı Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS), Emmy'yi ATAS veya Televizyon Sanatları ve Bilimleri Akademisi ve Golden Globe'u Hollywood Foreign Press Association veya HFPA düzenliyor.
  3. İlk Oscar 1929'da, ilk Emmy 1949'da ve ilk Golden Globe 1944'te yapıldı. Son iki ödül Akademi Ödülleri / Oscar'lardan esinlenerek modellendi.
  4. Oscar ödülü bir altın heykelciktir, Emmy ödülü atomu tutan kanatlı bir kadındır ve Golden Globe adına uygun olarak bir altın küredir.

Kazananlar nasıl seçilir?

Golden Globe kazananları 55 ülkeden 99 gazetecinin olduğu HFPA üyeleri tarafından belirlenirken, Oscar ya da Akademi Ödülleri kazananları ilgili akademinin 7000 üyesi tarafından oylanıyor. Golden Globe'da film eleştirmenleri ve Oscar'da ise sektörün içinden isimler olduğundan Oscar daha prestijli kabul edilir. TV'ye özgü Emmy ödülünde ise 23.000'den fazla üye oy kullanır. Oscar ve Emmy'de üyeler kategorilere ayrılır. Oy verenler genellikle oy zamanına kadar filmi ya da diziyi izlememiş olur.

Golden GlobeOscarEmmy
ABD ABD ABD
Film ve TVSadece Film (Sinema)Sadece TV
Hollywood Foreign Press AssociationAcademy of Motion Pictures Arts and ScienceIATAS, NATAS, ATAS.
20 Ocak, 194416 Mayıs, 192925 Ocak, 1949

Güvenilirlik

Geçmişte bazı Oscar üyelerinin bir filme hiç izlemeden oy verdiklerini söyledikleri açıklamaları oldu. Oscar'da filmler zamanın politik şartlarına göre seçilebiliyor ve bu da diğer ödüllerden farklı olarak sık sık tartışmalar doğuruyor. Eşcinsellik, ırkçılık ya da cinsiyetçilik temalı filmler bunlar arasında. Emmy ve Golden Globe'da genellikle buna benzer tartışmalar ortaya çıkmaz.