Bir Ağaç Ne Kadar Oksijen Üretir? Ağaçların Oksijen Üretimi

Hesaplamalara göre olgun yapraklı bir ağaç bir mevsimde 10 insanın yıl boyunca soluduğu kadar oksijen üretiyor.

Yazar Burcu Kara
yakın çekim yeşil yapraklar

Herkes ağaçların oksijen ürettiğini biliyor ancak bir ağacın ne kadar oksijen ürettiğini hiç merak ettiniz mi? Bir ağaç tarafından üretilen oksijen miktarı, türü, yaşı, sağlığı ve çevresi gibi çeşitli faktörlere bağlı. Ağaçlar yaz aylarında kışa kıyasla farklı miktarda oksijen üretiyor. Dolayısıyla kesin bir değeri yok ancak bir takım ortalama hesaplamalar yapılabiliyor. Çamlar, Yaprak Alan İndeksi düşük olduğu için oksijen üretimi açısından ağaçların en altındadır.

Ağaçlar Ne Kadar Oksijen Üretiyor?

Hesaplamalara göre olgun yapraklı bir ağaç bir mevsimde 10 insanın yıl boyunca soluduğu kadar oksijen üretiyor. Yılda 22 kilo karbondioksit emen tek bir olgun ağaç atmosfere saldığı oksijenle 2 insanın yaşamasını sağlıyor.

1 dönüm ağaç (1000 m2) yılda ortalama bir arabanın 42.000 km yolda ürettiğine eşdeğer miktarda karbondioksiti emiyor. Aynı dönüm ağaç 18 kişinin yıl boyunca nefes almasına yetecek kadar oksijen üretiyor.

Yapılan benzer hesaplamalarda tabanı 45 cm çapında olan 30 metrelik bir ağacın 2.700 kilogram oksijen ürettiği kaydedilir. Yani ortalamada bir ağaç her yıl yaklaşık 120 kilogram oksijen üretmiş oluyor. İki olgun ağaç 4 kişilik bir ailenin yaşamasına yetecek kadar oksijen sağlıyor.

Ağaçların hektar başına (10.000 m2 alan ve %100 ağaç kanopisi) yıllık ortalama net oksijen üretimi (ayrışmayı hesapladıktan sonra) yılda 19 kişinin (ağaç dönümü başına 8 kişi) oksijen tüketimini karşılıyor. Hesaplamalar ölçümün yapıldığı yere göre değişmekte. Minnesota gibi bir ABD eyaletinde bu sayı 9 kişi olurken, istatistikler Kanada'nın Alberta eyaletinde 28 kişi sonucunu vermekte.

Oksijen Üretimi Hesabına Dair Notlar

Ağaçların ürettiği oksijen miktarına bakarken üç yol kullanılmakta. Yaklaşımlar şöyle:

  • Yukarıdaki bazı hesaplamalar yalnızca fotosentez sırasında üretilen oksijen miktarını ele alıyor.
  • Bazı hesaplamalar ise fotosentez sırasında üretilen oksijen miktarını ağacın kullandığı miktardan çıkararak sadece net üretime bakıyor.
  • Üçüncü bir yaklaşım ise net oksijen üretimini, insanların nefes alabilmesi için mevcut olan gaz cinsinden hesap eder.

Ağaçların yalnızca oksijen açığa çıkarmakla kalmayıp aynı zamanda karbondioksit tükettiğini de hatırlamak önemli. Ancak ağaçlar yalnızca gündüz saatlerinde fotosentez yapar. Geceleri oksijen kullanır ve karbondioksit salarlar.