Dünyanın En Çok Yağış Alan Bölgeleri

Yazar Burcu Kara
ağaç kökünden köprü
Kök köprü

Dünyada hangi bölgenin ne kadar yağış alacağı toprağın topoğrafyası, su kütlelerine yakınlık, enlem, hakim sıcaklıklar ve rüzgar modelleri gibi etkenlere bağlı. Yalnızca bir hafta sonu 100 mm'den fazla yağmur düşen bir şehirde binlerce eve giden güç kesilebilir, bir jet uçağı inişini iptal edebilir ve sürücüler arabalarında mahsur kalabilir. Ancak bu felaket getiren yağmurlar, dünyanın en çok yağış alan yerleri ile kıyaslandığında aslında hiçbir şey değil.

Emei Dağı, Siçuan Eyaleti, Çin

Emei Dağı, Siçuan Eyaleti, Çin
En çok yağış alan yerlerden biri
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 8.169 mm

Emei Dağı, Budizm'in Dört Kutsal Dağı'nın en yükseği ve Çin'in en çok yağış alan yeri. Bölgede "bulutlar denizi" olarak adlandırılan bir fenomen var. Muson sırasında büyük yağışlar getiren çift katmanlı bulutlar görülüyor. Türkiye yılda 593 mm yağmur alıyor.

Kukui, Maui, Hawaii

Kukui, Maui, Hawaii
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 9.293 mm

Puu Kukui Dağı'nın zirvesi dünyanın en çok yağış alan 9. yeri. Dağ 5.788 metre yüksekliğinde ve bu da bol yağmur getirmesi için yeterli.

Waialeale Dağı, Kauai, Hawaii

Waialeale Dağı, Kauai, Hawaii
Dünyada en çok yağmur düşen yerler arasında
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 9.763 mm

Waialeale Dağı adı "taşan su" anlamına gelir. Sönmüş bu volkanın etrafı o kadar yağmur alıyor ki daima ıslak ve kaygandır ve erişimi son derece zordur. Araştırmacılar zirvenin konik şeklinin bölgeyi yağmurlu yaptığına inanıyor. Waialeale Dağı 1912'de 1.734 metre yağmur alarak rekor kırdı.

Big Bog, Maui, Hawaii

Big Bog, Maui, Hawaii
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 10.272 mm

Sürekli yağmurlara maruz kalmasına rağmen Big Bog yemyeşil manzarası nedeniyle Maui'de önemli bir turistik yer. Şaşırtıcı yağış doğu alize rüzgarlarının Pasifik'ten getirdiği nemin dik dağ yamacına çarpmasıyla oluşuyor.

Debundscha, Kamerun, Afrika

Debundscha, Kamerun, Afrika
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 10.299 mm

Debundscha köyü, Afrika'nın en yüksek zirvesi olan Kamerun Dağı'nın eteklerinde yer alıyor. Dağın bulutları bloke etmesinin büyük yağmurlara katkıda bulunduğuna inanılıyor. Dolayısıyla dünyanın en çok yağmur alan yerlerinden biri.

San Antonio de Ureca, Bioko Adası, Ekvator Ginesi

San Antonio de Ureca, Bioko Adası, Ekvator Ginesi
Dünyanın en yağmurlu yerlerinden Bioko Adası
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 10.450 mm

San Antonio de Ureca, Afrika kıtasının en yağmurlu yeri. Kurak mevsim sadece Kasım ayından Mart ayına kadar sürer. Yılın geri kalan aylarında bölge şiddetli yağmur almaktadır. Kısa süren bu kurak mevsimde turistler kaplumbağaların sahile yumurtalarını bırakmak için geldiklerini izleyebilir.

Cropp Nehri, Yeni Zelanda

Cropp Nehri, Yeni Zelanda
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 11.516 mm

Cropp Nehri sadece 9 kilometre uzunluğunda ancak bölgeye düşen yağmur miktarı kendisini dünyanın en yağışlı yerlerinden biri yapmaya yetiyor. Bugüne kadar kaydedilen en uzun yağmur 48 saat sürdü.

Tutunendo, Kolombiya, Güney Amerika

Tutendo, Kolombiya, Güney Amerika
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 11.770 mm

Bu bölgede iki yağışlı mevsim var bu yüzden yıl boyu neredeyse sürekli yağışlı geçer. Yakındaki Quibdo kenti dünyanın en çok yağmur alan şehri unvanına sahip. Bölge günde sadece üç ila dört saat Güneş ışığı görür. Yılın en kurak ayları olan Şubat ve Mart aylarında bile ayın 20 günü yağmur yağıyor.

Çerapunçi, Megalaya Eyaleti, Hindistan

Çerapunçi'nin kök köprülerinden biri.
Çerapunçi'nin kök köprülerinden biri.
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 11.777 mm

Dünyanın ikinci en çok yağmur alan yeri olmasına rağmen ironik bir şekilde bu köyün sakinleri kışın yağmur yağmadığında aylarca su sıkıntısı çekiyor. Yağışlı mevsimde görülen aralıksız yağmurlar bölgeyi kirletir, bazen 15-21 gün boyunca sürer. 1.370 metre yüksekliğindeki bölge yaz aylarında 23 ve kışın 7 derece ısıya sahip oluyor. Bölge ayrıca şelaleleri, tepeleri ve yaşayan kök köprüleri ile ünlüdür. Dünyanın en yağmurlu yerleri arasında.

Mawsynram, Megalaya Eyaleti, Hindistan

Dünyada en çok yağmur yağan yer, Mawsynram köyü
Dünyada en çok yağmur yağan yer, Mawsynram köyü
  • Yıllık ortalama yağış miktarı: 11.871 mm

Çerapunçi'ye sadece 15 km uzaklıkta bulunan köylerden biri olan Mawsynram, konu dünyanın en yağışlı yeri ünvanına geldiğinde tartışmalara konu olur. Mawsynram'daki köylüler, yağmur mevsimi boyunca evlerine düşen sağır edici yağmurdan korunmak için kulübelerinin çatılarını otla kaplar. Alışkanlıkları gereği yıl boyunca evlerinden şemsiyesiz çıkmazlar. Tarlada çalışan halk saz demetinden sepet benzeri şapka yaparak yağmurdan korunuyor.

Meteorologlar Mawsynram'ın Bangladeş ve Bengal Körfezi'ne yakın konumunun çok fazla yağmur almasının nedeni olduğunu belirtiyor. Hint Meteoroloji Departmanı'na göre Bengal Körfezi üzerinde biriken herhangi bir nem Mawsynram'da yoğun yağmurla sonuçlanıyor. Bu da bölgenin ağır ve uzun bir muson mevsimi yaşanmasına neden oluyor.

Dünyada En Çok Yağmur Yağan Bölgelerin Listesi

YerÜlke ve bölgeYıllık ort. yağış
MawsynramMegalaya Eyaleti, Hindistan11.871 mm
ÇerapunçiMegalaya Eyaleti, Hindistan11.777 mm
TutunendoKolombiya, Güney Amerika11.770 mm
Cropp NehriYeni Zelanda11.516 mm
San Antonio de UrecaBioko Adası, Ekvator Ginesi10.450 mm
DebundschaKamerun, Afrika10.299 mm
Big BogMaui, Hawaii10.272 mm
WaialealeKauai, Hawaii9.763 mm
KukuiMaui, Hawaii9.293 mm
Emei ShanSiçuan Bölgesi, Çin8.169 mm