En çok işgal edilen ülke Hindistan'ın öyküsü

Yazar Burcu Kara
iskender'in hindistanı işgali
İskender

En fazla işgal edilen ülke hangisi sorusunun kesin cevabı tartışmaya açık olsa da, tarih Hindistan'ın tüm zamanların en çok istila edilen ülkesi olduğunu gösteriyor. Yabancılar ülke topraklarını 200 defa işgal etti. Hindistan'ı başarılı şekilde işgal eden ilk kişi MÖ 321 yılında Büyük İskender oldu. Son işgalciler ise İngilizlerdi ve Hindistan ardından bağımsızlığını kazandı.

Büyük İskender

Büyük İskender, Batı Pencap eyaletindeki Paurava Krallığı'nı başarıyla ele geçirerek Hindistan'ı istila eden ilk kişi oldu. Kendini kral ilan etti ve o zamanki kralın statüsünü Pencap valiliğine indirdi. İskender, Hintli Nanda İmparatorluğu'na saldırmayı da düşündü, ancak imparatorluğun büyük bir ordusu olduğunu öğrendikten sonra geri çekildi.

Moğollar

1221 ve 1327 yılları arasında Moğol İmparatorluğu Hindistan'a birkaç saldırı düzenledi. Cengiz Han'ın 1221'de Celâleddin Harezmşah'ı Gazne'ye kadar takip etmesiyle Moğollar ilk kez Hindistan'ın İndus Nehri'ne ayak bastı. Celâleddin Harezmşah bölgedeki yerel ordularla güçlerini birleştirerek Moğolların Hindistan'dan daha fazla toprak kazanmasının önüne geçti. Ancak Cengiz Han ordusunu yeniden topladı ve hem sultanı yendi hem de Hint alt kıtasındaki birkaç imparatorluğu işgal etti. Moğollar 1235'te Keşmir'i ele geçirdi ve şehirde bir idari vali görevlendirdi. Kısa süre sonra Moğollar Peşaver ve Lahor şehirlerini de işgal etti.

Pers İmparatoru Nadir Şah

Pers İmparatoru Nadir Şah Hindistan topraklarındaki Babür İmparatorluğu'nu işgal etti ve 1739'da Delhi'nin başkentini ele geçirdi. Babür İmparatorluğu'nun çöküşü Nadir'in Osmanlı İmparatorluğu'na ve Orta Asya ile Kuzey Kafkasya'daki diğer bölgelere karşı saldırı başlatacağı anlamına geliyordu. Delhi'nin işgali kent ekonomisini istikrarsızlaştırdı ve ürün fiyatları önemli ölçüde yükseldi. Persler, yerel tüccarları emtia fiyatlarını düşürmeye zorlayarak ekonomiyi canlandırmaya çalıştı. Ancak tüccarlar bunu reddetti ve sonunda şiddet kullanmaya başvurdu. Tüccarlar 3.000 Pers askerini öldürdü. İmparator bu duruma "qatl-e-aam" (qatl = öldürmek, aam = açıkta) katliamını emrederek karşılık verdi.

Sömürge Hindistanı

Romalılar Hindistan topraklarına ayak basan ilk Avrupalılardı. Ancak İmparatorluğun çöküşü Hindistan kıtasındaki diğer imparatorlukların yükselişine yol açtı. 1498'de Osmanlı İmparatorluğu Uzak Doğu'ya giden yolu kapatıp Portekizlileri alternatif bir yol aramaya itti. Portekizliler Afrika'nın etrafına yelken açtılar ve Hindistan'ın bugünkü Kerala eyaletine indiler. Hollandalılar, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'ni ilan etmeden önce Hindistan'da bir ticaret yolu kurdular. Hollanda'nın ardından Fransızlar ve İngilizler de Hindistan topraklarını işgal etti ve ticaret üsleri kurdu. 1858'de İngilizler Britanya Hindistanı'nı kurarak Hindistan'ı resmen İngiliz kolonisi haline getirdiler. Britanya Hindistanı, İngilizlerin 1857'deki Hindistan İsyanı'na bir cevabıydı. İngilizler, koloniyi 1947'ye kadar yönetti. Ardından bugünkü Hindistan ve Pakistan eyaletlerine bölündü.