En Fazla Nükleer Silaha Sahip Olan Ülkeler

Silahlar NATO nükleer planı dahilinde konuşlandırılmış olsa da nihayetinde ABD'nin nükleer savaş planını oluşturuyor. Türkiye, ABD'nin en çok nükleer silah yerleştirdiği ikinci ülke.

Yazar Burcu Kara
Hangi ülkeler en çok nükleer silaha sahip?

Amerika Birleşik Devletleri nükleer bomba geliştiren ilk ülke oldu. ABD bunu Nazi Almanyası'nın bombayı daha önce geliştirebileceği korkusuyla zamana karşı yarışarak yaptı. ABD'nin sahip olduğu nükleer savaş başlığı sayısı Sovyetler Birliği ile olan Soğuk Savaş döneminde önemli ölçüde arttı. Ancak bunlar olurken Sovyetler Birliği de nükleer füze cephaneliğini büyüttü. Bugün Rusya, 6.490 nükleer silah ile dünyanın diğer ülkelerinden daha fazla nükleer silaha sahip. Peki başka hangi ülkeler en çok nükleer silaha sahip?

Rusya-5,977f

Rusya dünyada en çok nükleer silaha sahip ülke. Son tahminlere göre Rusya'nın sahip olduğu toplam nükleer silah sayısı 5,977. Ülkenin kaç silahı olduğundan emin olmak zor çünkü çok gizli tutuluyor. Yine de bu sayının, Rusya'nın nükleer silah testi yaptığı günlere kıyasla daha az olduğu düşünülüyor. Ülke 1949-1990 arasında 715 nükleer bomba testi yaptı. Testler Kazakistan'daki Semipalatinsk Test Sahası'nda gerçekleştirildi. Ülke denizaltı ve uçaklardan nükleer bomba atabilecek kapasiteye sahip.

Amerika Birleşik Devletleri-5,428k

ABD nükleer silahın icat edildiği yer oldu. 1940'lı yıllardan başlayarak, ABD hükümeti atom savaşında kullanılabilecek bir bomba geliştirmek üzere yaklaşık 9 trilyon dolar para harcadı. 1945 yılında Japonya'nın Hiroşima ve Nagasaki şehirlerinin bombalanmasıyla, Amerika Birleşik Devletleri savaş durumunda nükleer silah kullanan ilk ve son ülke oldu. ABD, nükleer silahlarını ilk olarak 1945'te New Mexico çölünde Trinity nükleer testi ile sınadı.

Nükleer silah geliştiren diğer ülkeler

Hindistan-Pakistan savaşı (bkz: Hindistan'ın Bölünmesi) bu iki komşu ulusu birbirinden nefret etmeye itti. Hindistan Pakistan'dan önce nükleer silah geliştirdi ve aralarındaki gerginlikler nedeniyle Pakistan da aynısını yaptı. Şu anda Hindistan'ın yaklaşık 145 nükleer savaş başlığına sahip olduğu tahmin ediliyor, Pakistan ise yaklaşık 135'e sahip.

kuzey kore nükleer denizaltısı
Kuzey Kore nükleer denizaltı üretiyor

Kuzey Kore'nin şu anda nükleer silahlara sahip olması Kore yarımadası için işleri zora sokuyor. Komşusu Güney Kore'nin nükleer savaş başlıkları 10'dan daha az. Güney Kore nükleer silah geliştirme potansiyeline sahip ancak şu anda herhangi bir ilgi göstermiyor.

ABD'nin nükleer silah yerleştirdiği ülkeler

Belçika (20), Almanya (20), Hollanda (20), Türkiye (50) ve İtalya (80) ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapıyor. Amerika Birleşik Devletleri bu silahların operasyonel kontrolünü yürütüyor. Silahlar NATO nükleer planı dahilinde konuşlandırılmış olsa da nihayetinde ABD'nin nükleer savaş planını oluşturuyor. Türkiye, ABD'nin en çok nükleer silah yerleştirdiği ikinci ülke.

ABD'nin 2.385 ve Rusya'nın 2.000 nükleer bombası artık stokta değil ve sökülmeyi bekliyor.

Nükleer silahların yayılmasını önleme antlaşması

1970 yılında Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması yürürlüğe girdi. Halihazırda nükleer silaha sahip olmayan ülkelerin nükleer silah yapması yasaklandı. Daha önce geliştirmiş olanların ise kapasitelerini düşürmesi şart koşuldu.

Nükleer silahı olan ülkeler

SıralamaÜlkeNükleer silah sayısı
1Rusya5977
2ABD5428
3Çin350
4Fransa290
5Birleşik Krallık225
6Pakistan165
7Hindistan160
8İsrail90
9Kuzey Kore20
Kaynak: FAS