İslam'ın kutsal ayı Ramazan hakkında her şey

Yazar Burcu Kara
ramadan

Ramazan, Müslümanların oruç, derin düşünme ve dua ayı olarak kullandığı İslami ay takviminin dokuzuncu ayıdır. Muhammed'in ilk vahiyini anıyor ve bu nedenle bu dinsel tören İslam'ın beş dayanağındsan biri olarak kabul ediliyor.

Ramazan ne zaman?

İslami ay takviminin bir parçası olarak Ramazan'ın tarihleri ​​ay döngüsüne göre değişiyor. 2020'de Ramazan 23 Nisan Perşembe akşamı başlayıp, 23 Mayıs Cumartesi akşamı sona erecek. Yeni hilal ayının gözlenmesi Ramazan'ın resmi başlangıcına işaret eder.

Ramazan, yıla bağlı olarak 29 veya 30 gün sürüyor. Ramazan Bayramı tatili Ramazan'ın sonunu ve bir sonraki ayın başlangıcını işaret eder.

Ramazan tarihi

Ramazan, İslam geleneğine göre Kur'an'ın ilk olarak Peygamber Muhammed'e vahiy edildiği 610 tarihini kutluyor. Ay boyunca, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar manevi bağlılıklarını günlük oruç, dua ve sadaka eylemleri yoluyla yenileme çağrısında bulunuyorlar. Oruç unsurları belki de geleneğin en dikkat çekici parçaları olmasına rağmen, Ramazan yiyecek ve içeceklerden kaçınmaktan çok daha fazlasıdır. Ruhu arındırma, dikkati Tanrı'ya yeniden odaklama ve öz disiplin ve özveri uygulama zamanıdır.

Oruç nedir?

Ramazan ayında açlık olarak adlandırılan oruç, İslam'ın bir Müslüman'ın hayatını şekillendiren beş dayanağından biri olarak kabul edilir. Arapça oruç kelimesi, sadece yiyecek ve içeceklerden değil, aynı zamanda kötü eylemlerden, düşüncelerden veya kelimelerden de "kaçınmak" anlamına gelir.

Bu fiziksel süreç, gün doğumundan gün batımına kadar günlük olarak gerçekleşir. Şafaktan önce, Ramazan'ı yaşayanlar sahur denilen hızlı bir yemek için toplanacaklar; alacakaranlıkta, oruç iftar adı verilen bir yemekle açılacak. Her iki yemek de ortak olabilir, ancak geniş aileler yemek için bir araya geldiğinde ve camiler ihtiyacı olanlaa yiyecek desteği verdiğinde iftar özellikle sosyal bir mesele haline gelmektedir.

Ramazan ibadeti ve namaz

Ramazan ayında, dua Müslümanların büyük bir kısmı için önemli bir unsurdur. Müslümanların özellikle bir camiye gitmeleri teşvik edilir. Teravih adı verilen gece namazları, ay boyunca Kur'an'ı yeniden okurken, genellikle destansı bir dua okunma amacıyla organize edilmektedir. Ramazan'ın sonunda, son oruç açılmadan önce Müslümanlar, Allah'a övgü ileten ve üstünlüğünü kabul eden tekbir adlı bir dua okuyorlar.

Sadaka

Sadaka ya da zekat uygulaması İslam'ın beş temel şartıdır. Müslümanların inançlarının bir parçası olarak düzenli olarak vermeleri teşvik edilir (zekat), ya da sadaka olarak ek bir yardım paketi de hazırlayabilirler. Ramazan boyunca, bazı Müslümanlar sadakatlerinin bir göstergesi olarak özellikle cömert sadakalar yapmayı tercih ediyorlar.

Eid al-fitr

Ramazan'ın sonu, bazen sadece bayram olarak adlandırılan Eid Al-Fitr'ın İslami kutsal günüdür. Bayram, Şevval İslami ay ayının ilk gününde başlar ve kutlama üç gün kadar sürebilir.

Geleneklere göre, inanan Müslümanlar şafaktan önce uyanmalı ve güne Salatul Fajr adlı özel bir namaz ile başlamalıdır. Bundan sonra dişlerini fırçalamalı, duş almalı ve en iyi kıyafetlerini giymeli, parfümlerini veya kolonyalarını sürmelidir. "Eid Mubarak" ("Blessed Eid") veya "Eid Sain" ("Happy Eid") diyerek yoldan geçenleri selamlamak gelenekseldir. Ramazan'da olduğu gibi, bayram sırasında da bir camide özel duaların okunması için hayır işleri teşvik edilir.

Dünyada Ramazan

Ramazan'ın nasıl gözlemlendiğine dair bölgesel farklılıklar yaygındır. Örneğin Endonezya'da Ramazan kutlamaları müzikle sık sık birliktelik içindedir. Orucun uzunluğu da dünyada nerede olduğunuza bağlı olarak değişiyor. Ramazan boyunca çoğu yerde 11 ila 16 saat gün ışığı vardır. Diğer bazı İslami geleneklerden farklı olarak Ramazan, Sünni ve Şii Müslümanlar tarafından eşit saygı altında dikkate alınmaktadır.