Nikotin ve sigara kullanımının anksiyete üstündeki etkisi

Yazar Burcu Kara

Yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) yaşıyorsanız, muhtemelen sürekli kaygı ve endişe içinde olursunuz. Bu kariyeriniz, eğitiminiz ve kişisel yaşamınız da dahil olmak üzere yaşamınız üzerinde zayıflatıcı bir etkisi olabilecek kronik ve etkili bir hastalıktır.

YAB'si olan birçok insan için kaygıdan kurtulmak, sürekli bir savaş halinde olma durumudur. YAB'li bazı kişiler sinirlerini yatıştırmak ve düzenli rutinlerini gerçekleştirmek için kendilerine bir bağımlılık edinmeye çalışırlar. Dolayısıyla alkol, uyuşturucu veya sigara içmek gibi zararlı maddeler bu noktada devreye girer. Bu, endişenizi yönetmenin, genel sağlığınıza zarar vermenin ve sizi akciğer kanseri geliştirme riskine sokmanın zararlı bir yolu olabilir.

Sigara içmenin ve diğer tütün ve nikotin kullanımlarının akciğer kanseri ve kronik pulmoner obstrüktif bozukluk gibi olumsuz sağlık etkileri hakkında yaygın bilgiye rağmen, ABD nüfusunun yaklaşık yüzde 15,5'i sigara içiyor.

Yaygın anksiyete bozukluğu dahil olmak üzere dünyada anksiyete bozukluğu olan kişilerin oranları daha da yüksektir. Anksiyete ve tütün kullanımı ile ilişkili risk faktörlerinden bazıları stresli bir çocukluk, olumsuz duyguları tolere etme güçlüğü ve dürtüselliktir.

Nikotin kaygıyı sadece geçici olarak azaltır

Nikotin ve anksiyete hakkında bilinmesi gereken en önemli şey, nikotinin anksiyete üstünde geçici bir rahatlama sağladığı fakat genel fiziksel sağlığı da tehlikeye sokmasıdır. Birçok insan endişeli olduklarında sigaraya yönelir ve nikotinin fizyolojik etkileri sakinleştirici bir his yaratabilir.

Bununla birlikte, bu genellikle sadece etken madde sisteminizde aktif kalana kadar etkisini gösterir, yani devam eden kaygı uyandıran durumlar kişiyi sigaradan önce olanla aynı kaygı düzeyine geri döndürür.

Sigara içmek zararlı ve pahalı bir alışkanlıktır. Özellikle YAB hastaları için, sigara içmek aslında zamanla kaygıyı kötüleştirebilir. Sigara içmek şu anda sizi rahatlatmaya yardımcı olabilirken, para ve sağlık ile ilgili endişelerinizi artırabilir, bu da bu konularda ciddi ve sürekli endişe duymanıza neden olabilir. Zamanla, belirtilerinizi şiddetlendirebilir ve durumunuzu kötüleştirebilir.

Yerine ne yapmalı?

YAB gibi anksiyete problemleri için fiziksel olarak yıkıcı olmayan ve aynı zamanda uzun süreli etkileri olabilecek birçok tedavi seçeneği vardır. İlk olarak, bir tıp uzmanının tavsiyesini almayı isteyebilirsiniz. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, birinci basamak aile hekiminiz sizi anksiyete bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir terapiste yönlendirebilir.

Terapide, kaygı belirtilerinizi ve tetikleyicilerinizi gözden geçirecek ve bu sorunlara çözüm bulmak için çalışacaksınız. Bilişsel davranışçı terapiden diyalektik tedaviye kadar, size yardımcı olacak birçok yöntem vardır. Bazı durumlarda, doktorunuz endişenizi ve stresinizi günlük olarak yönetmenize yardımcı olmak için bir anti-depresan önerebilir. Bazı insanlar için, tedaviye devam ederken ilaç sadece kısa süreli bir çözümdür, ancak bazıları aylarca hatta yıllarca ilaç kullanıyor olabilir. Bu, sizin ve doktorunuzun benzersiz durumunuza göre vereceğiniz bir karardır.

Sigarayı bırakmaya çalışmadan önce kaygınızı gidermeniz daha doğru bir yoldur. Terapi, rahatlamak için kullanabileceğiniz daha sağlıklı başa çıkma becerilerini belirlemenize yardımcı olabilir. Sonra bırakma üzerinde çalışabilirsiniz.

Bununla birlikte, bunu doktorunuzla tartışmak önemlidir. Doktorunuz hala yüksek kaygınız varken sigarayı bırakmanıza yardımcı olmayı öneriyorsa, sigarayı bıraktığınızda karşılaşabileceğiniz anksiyetede ani artışta size yardımcı olabilecek bir terapiste danışmak isteyebilirsiniz.