Charles Darwin'in İspinozları

Darwin'in ispinozlarının gagaları, Galapagos Adaları'ndaki farklı oyuklara girmelerine neden olan yemeklerin türüne göre adapte olmuştu.

Yazar Burcu Kara
Darwin's finches

Charles Darwin, evrimin babası olarak bilinir. Gençken Darwin, HMS Beagle'la bir yolculuk yaptı. Gemi, 1831 yılının Aralık ayı sonunda İngiltere'den, mürettebatın doğa bilimcisi Charles Darwin ile yola çıkmıştı. Plan, yol boyunca birçok durağı tamamlayarak gemiyi Güney Amerika'ya götürmekti. Böylece Charles Darwin'in yerel flora ve faunayı incelemek, örnek toplamak ve Avrupa'ya çeşitli ve tropikal bir "çantayla" geri dönebileceği gözlemler yapması için büyük imkanları olacaktı.

Mürettebat, Kanarya Adaları'nda kısa bir mola verdikten sonra birkaç ay içinde Güney Amerika'ya ulaştı. Darwin zamanının çoğunu veri toplamak için toprağa harcadı. Diğer yerlere gitmeden önce Güney Amerika kıtasında üç yıldan fazla kaldılar. HMS Beagle için bir sonraki durak, Ekvador kıyılarındaki Galapagos Adaları olacaktı.

Darwin ve Galapagos Adaları

Charles Darwin ve HMS Beagle ekibinin geri kalanı Galapagos Adaları'nda sadece beş hafta geçirdi. Ancak orada yapılan araştırmalar ve Darwin'in İngiltere'ye getirdiği türler, orijinal evrim teorisinin ve Darwin'in ilk kitabında yayınladığı doğal seçilim fikirlerinin temel bir parçasının oluşumunda etkili oldu. Darwin, bölgenin jeolojisini ve bölgeye özgü dev kaplumbağaları inceledi.

Belki de Galapagos Adaları'ndayken Darwin'in türlerinden en iyi bilinenleri, şimdi "Darwin's Finches (Darwin'in İspinozları) olarak adlandırılanlardı. Gerçekte, bu kuşlar ispinoz ailesinin bir parçası değildir ve muhtemelen bir tür karatavuk veya alaycı kuş olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, Darwin kuşlara çok aşina değildi, bu yüzden bir ornitologla işbirliği yapabileceği örnekleri İngiltere'ye götürmek için örnekleri öldürdü ve korumaya aldı.

İspinozlar ve Evrim İlişkisi

HMS Beagle, 1836'da İngiltere'ye dönmeden önce Yeni Zelanda kadar uzaklara ilerlemeye devam etti. İngiltere'deki ünlü ornitolog John Gould'un yardımına başvuracağı zaman Avrupa'ya döndü. Gould, kuşların gagalarındaki farklılıkları görünce şaşırdı ve 14 farklı örneği 12'si yepyeni tür olan gerçek farklı türler olarak tanımladı. Bu türleri daha önce başka hiçbir yerde görmemiş ve Galapagos Adaları'na özgü oldukları sonucuna varmıştı. Darwin'in Güney Amerika anakarasından getirdiği diğer benzer kuşlar yeni Galapagos türlerinden çok daha yaygın ama farklıydı.

Charles Darwin, bu yolculukta Evrim Teorisi'ni henüz ortaya koymamıştı. İşin doğrusu, büyükbabası Erasmus Darwin türlerin zamanla değiştiği fikrini zaten Darwin'e aşılamıştı. Ancak Galapagos ispinozları, Darwin'in doğal seçilim fikrini sağlamlaştırmasına yardımcı oldu. Darwin'in ispinozlarının gagalarında gösterdikleri olumlu adaptasyonlar birkaç nesil boyu devam etti ve sonunda yeni bir türe dönüşmeye karar verdiler.

Bu kuşların, anakara ispinozları ile diğer tüm açılardan neredeyse aynı olmasına rağmen farklı gagaları vardı. Gagaları, Galapagos Adaları'ndaki farklı oyuklara girmelerine neden olan yemeklerin türüne göre adapte olmuştu. Adalarda geçirdikleri yüz yıllar boyunca izole olmaları onları yeni bir tür haline getirdi. Charles Darwin daha sonra türlerin hiçlikten ve kendiliğinden doğduğunu iddia eden Jean Baptiste Lamarck tarafından ortaya konan evrim hakkındaki ilkel düşünceleri göz ardı etmeye başladı.

Darwin, The Voyage of the Beagle adlı kitabında yaptığı seyahatler hakkında yazdı ve Galapagos ispinozlarından edindiği bilgileri On the Origin of Species (Türlerin Kökeni) adlı en ünlü kitabında tüm detay ve sonuçlarıyla ele aldı. Bu kitapta, Galapagos ispinozlarının farklı evrimi veya adaptif radyasyonu da dahil olmak üzere türlerin zamanla nasıl değiştiğini ilk kez tartışmaya başlamıştı.