Mars'ta Yaşama Dair Metan İpucuna Rastlandı

NASA’nın Jet Propulsion Laboratory tarafından paylaşılan yeni bir blog yazısında, Mars'taki havada "şaşırtıcı" seviyede metan gazı tespit edildiği aktarıldı.

mars metan

NASA'nın Mars görevleri, insanoğlunun bu tozlu turuncu komşumuz hakkında birçok şey öğrenmesini sağlıyor. Ancak bu zamana kadar herhangi bir yaşam belirtisi ile karşılaşmamız mümkün olmamıştı. Mars'ın bir zamanlar muhtemelen çok, çok yağmurlu olduğunu ve bu nedenle daha güçlü bir atmosfer taşıdığını biliyoruz. Ancak Mars'ta hiç yaşam var mıydı bunun cevabını verebilmiş değiliz. Curiosity aracının gerçekleştirdiği yeni bir keşif, bu konuda titiz bir ipucunu gün yüzüne çıkarıyor: Metan gazı.

Mars ve Yaşam Konusunda Metan Önemli Bir Belirleyici Olacak

mars metan
Metan gazı bir bölgedeki yaşama dair en önemli ipuçlarından biri.

NASA'nın Jet Propulsion Laboratory tarafından paylaşılan yeni bir blog yazısında, Mars'taki havada "şaşırtıcı" seviyede metan gazı tespit edildiği aktarıldı. Hacimce milyarda 21 kısım olarak yapılan ölçüm, doğrudan şu anki ya da geçmişteki yaşamın kanıtı olamıyor ancak kesinlikle heyecan verici görülüyor.

Mars'taki metanın neden yaşamı araştırmada önemli olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Dünya'da metan, mikrobiyal organizmaların ürettiği bir yan üründür, fakat aynı zamanda çeşitli jeolojik mekanizmalardan da gelebilir. Basitçe söylemek gerekirse, metan olan yerde canlı bulunma ihtimali vardır.

Gazın biyolojik kaynaklı olduğu tespit edilirse bu bir yaşam formuna işaret edecek.

Mars aracına yerleştirilen lazer cihazındaki numunenin analizini gerçekleştiren baş araştırmacı Paul Mahaffy, "Mevcut ölçümlerimizle, metanın kaynağının biyolojik mi yoksa jeolojik mi ya da eski mi modern mi olduğunu söylemenin henüz bir yolunu bulamadık" dedi.

Bilim adamları şaşırtıcı metan okumasının kaynağı üzerinde daha fazla çalışmadan önce bunun şans eseri bir ölçüm olmadığından emin olacak. Mars'ta dolaşan Rover uzay aracı daha önce de metan gazına rastlamıştı ancak asla bu yeni ölçüm kadar yoğun konsantrasyonda olmamıştı. Bilim adamları şimdi metan seviyelerinin mevsimsel bir değişimden kaynaklanabileceği üzerinde duracak. Bunun yanı sıra gazın havada ne kadar süre kaldığını da araştıracak. Bu yeni veri noktaları gazın kaynağı hakkında daha fazla bilgi sağlayacak. Böylece biyolojik mi yoksa jeolojik mi olduğu anlaşılacak.